
La publicació de les actes del V Congrés Internacional d'Etnobotànica, celebrat a la Patagònia argentina, recull un article científic sobre les plantes i les tradicions de Gallecs, obra d'un grup d'investigadors catalans vinculats al Laboratori de botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. L'article publicat porta per títol Etnobotánica de Gallecs (Cataluña, Península Ibérica). Plantas y tradición en un entorno social natural cambiante. L'equip, format per M. Àngels Bonet, Dra. en Farmàcia, Mònica Roldán, Dra. en Biologia, Jordi Camprubí, tècnic superior en Arts Plàstiques i Disseny, i Joan Vallès, Dr. en Biologia, va iniciar la recerca etnobotànica al territori de Gallecs l'any 2002. El 2009, l'equip d'investigadors va participar en el V Congrés Internacional d'Etnobotànica, que va tenir lloc a la ciutat de San Carlos de Bariloche, a la Patagònia argentina, la publicació del qual recull l'article sobre Gallecs.
L'any 2002, aquest grup d’investigadors va ser mereixedor d'un accèssit de la V Beca de Recerca Vicenç Plantada, que convoca el Centre d’Estudis Molletans (CEM). El 2008, després d'una exhaustiva i metòdica feina de recopilació sobre els sabers populars de les plantes de Gallecs, el CEM va publicar de manera íntegra els resultats de la recerca al volum 11 de la Col·lecció Vicenç Plantada, Etnobotànica a Gallecs. Plantes i cultura popular al Baix Vallès.
L'etnobotànica és la ciència que s'encarrega de l'estudi de les relacions entre les plantes i la gent, incloent les seves aplicacions i usos tradicionals. Gallecs, la Vall de Tenes i el Montseny són els únics espais vallesans que, fins al moment, han estat objecte d'estudis etnobotànics. En el cas de Gallecs, han estat citades 256 espècies vegetals, de les quals 101 tenen aplicació en medicina popular.