Després d'aquesta intervenció inicial, el geògraf, naturalista i Doctor en Ciències Ambientals Martí Boada va oferir als assistents una xerrada titulada "Manifestacions locals del canvi global: el cas del Montseny i el Montnegre". La sala es va quedar petita i part del públic va haver de seguir la conferència a través d'una pantalla situada a una altra estança.
L'acte va comptar també amb la participació dels tres expresidents del Conscorci. Rosa Maria Palé, la primera president del Consorci, va explicar els inicis d'aquest afirmant que "tots els municipis que conformàvem la Conca del Besòs hi varem apostar i avui hi veiem el resultat. Tots amb unanimitat teníem molt clar que el medi ambient no té portes i ens afectava a tots".
Victor Iglesias va succeir a Palé en el càrrec i en el seu parlament de divendres no va dubtar a afirmar que "em sento molt orgullós i satisfet de veure com és el Consorci actualment i la seva capacitat de gestió". En aquest punt va coincidir amb la Consellera Montserrat Tura, que va ser la tercera presidenta de l'ens. Tura va recordar la constitució del Consorci, la situació de gravetat del riu en aquells moments i va afirmar que "el Besòs ja no és aquella claveguera que ens va fer tristament famosos però que sempre hi hauran coses a defensar".
Finalment, l'actual president del Consorci i alcalde de Montmeló Manuel Ramal va parlar de l'aniversari com a "èxit de la democràcia i del món local" i va afirmar que "l'actualitat ens deixa el més important, hem passat d'aigües brutes a unes aigües netes i ara a més unes aigües vives". Ramal va finalitzar la seva intervenció fixant la mirada en els nous reptes com pot ser la reducció de les emissions de CO2.