Aquest diumenge 31 de maig, Granollers commemora el 82è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Un any més, coincidint amb aquesta data, es farà l'acte de record a les víctimes del bombardeig a les 9 del matí, l’hora en què els 5 avions enviats per la Itàlia de Mussolini al servei del general Franco van bombardejar la ciutat, provocant un mínim de 224 morts, a més de nombrosos ferits i la destrucció de gran nombre d’edificis.
En aquesta ocasió, però, i a causa de la pandèmia del coronavirus, l’acte del cementiri es farà amb aforament limitat i només hi podran participar un nombre màxim de persones en representació d’institucions i entitats, que han estat prèviament acreditades.
"Amb l'objectiu que tothom qui ho desitgi, pugui participar i seguir l'acte, aquest serà retransmès en directe per Vallès Oriental Televisió", ha explicat el consistori en un comunicat. Així, a partir de les 8:55 del matí l'acte es podrà veure per televisió (i també a l'app de VOTV) i es podrà tornar a veure el mateix dia a les 11, 13, 21 i 23:30.
A més, la televisió pública del Vallès Oriental se suma també a la commemoració del bombardeig amb l'emissió, a les 18:3, del concert per a la pau i la memòria de l'Orquestra de Cambra de Granollers (fet el 2018 al Teatre Auditori de Granollers) i el curtmetratge documental Bombes, de Vicenç Viaplana i Helena Pielies, que es podrà veure a les 9:45 i les 21:45. Al llarg de tot el dia també es faran diverses emissions de reflexions de granollerins i granollerines sobre la Pau i la Memòria dins el programa Des de Casa.
Un itinerari virtual pel patrimoni memorial
Aquest divendres 29 i el dissabte 30 de maig, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes del Museu de Granollers, es farà un recorregut guiat pels espais afectats pel bombardeig i les portes obertes al refugi de l’ajuntament i de la plaça Maluquer i Salvador a través d’una visita guiada pels espais virtuals. La historiadora Cinta Cantarell guiarà el públic assistent en un recorregut per la història dels bombardejos i el patrimoni memorial.
L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat, però no cal reserva prèvia. Les persones que hi vulguin assistir, s’hauran d’adreçar al Museu a l’hora de l’acte i podran accedir a la sala fins completar la capacitat permesa.
Les persones que no puguin assistir a les sessions presencials del Museu, poden fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador a través dels tours virtuals per aquests espais, que trobaran en aquesta web.
També hi ha disponible un itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers, que es trobarà en aquesta web. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.
Emocions al vent, una proposta d’activitat escolar i familiar
"De la mateixa manera que el coneixement de la memòria del bombardeig i del patrimoni memorial és un pilar fonamental de la programació, també ho és l’àmbit de l’educació en valors i el treball amb els centres educatius", segons explica l'ajuntament. Per això, s’ha treballat una proposta educativa i familiar, Emocions al vent, que convida els infants i a tota la ciutadania a construir estels, escriure-hi un missatge relacionat amb les emocions i sentiments que viuen aquests dies i penjar-ho a finestres, balcons, terrasses de la ciutat.
Granollers, vila oberta a la pau 2020
L'acte de record a les víctimes del bombardeig i els itineraris virtuals i audioguiats són algunes de les activitats de memòria històrica i de foment de la pau que s’agrupen en el programa Granollers, vila oberta a la pau.
Les activitats d'aquesta edició 2020 es van iniciar el passat 19 de maig i s'allargaran fins al proper 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius. La majoria de les propostes es poden seguir des de casa a través d'aquesta web i les xarxes socials de @granollers, @canjonch i de les entitats i equipaments que, com sempre, s’han sumat a la commemoració, amb un seguit de propostes relacionades amb la memòria històrica i la cultura de pau.
D'aquesta manera, per exemple, el Museu de Granollers ha recuperat en imatges l’exposició Desenrunar emocions. Art i memòria, que va produir el Museu de Granollers l’any 2018 amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de 1938. L'Arxiu Municipal de Granollers també recupera exposicions de fotos relacionades amb el bombardeig i entrevistes a testimonis dels tràgics fets de 1938. Les Biblioteques de Granollers han fet un recull de recomanacions de lectura i pel·lícules i el Cinema Edison cada dimecres també recomana films.
VOTV retransmetrà en directe l'acte d'homenatge a les víctimes del bombardeig de 1938 de Granollers
L’acte del cementiri es farà amb aforament limitat
Ara a portada
-
Cultura «La idea del restaurant era recuperar l’esperit d’espai de trobada, de pensament i d’aprenentatge» Dani Agudo Torres
-
Successos Detenen un home que venia drogues a l’aparcament d’un festival de música a Montmeló Redacció
-
-
-
Successos Dos detinguts per intentar sostreure una bossa de mà en un aparcament de Granollers Redacció
Publicat el 27 de maig de 2020 a les 20:19
Actualitzat el 27 de maig de 2020 a les 20:33
Et pot interessar
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers
-
Societat La Fira Guia’t del Vallès Oriental estrena emplaçament amb rècord d’assistència