En plenes negociacions per formar el Govern, sis dels científics catalans amb més prestigi internacional van impulsar el manifest "La legislatura del no retorn". Adreçada al futur president de la Generalitat, investigadors com Jaume Terradas, Josep Peñuelas, Mar Reguant i Pep Canadell, van reclamar que el nou Govern posés la transició ecològica al centre de l'agenda política.
Ara, amb l'executiu ja en marxa -aquesta setmana està previst que s'acabin de nomenar els darrers càrrecs del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica-, aquest grup de científics han redoblat la crida al Govern a tirar endavant una "acció climàtica urgent".
Ho fan ampliant el grup fins a 16 científics de projecció internacional entre els quals destaquen la climatòloga Manola Brunet, presidenta del comitè de Serveis Climàtics de l'Organització Meteorològica Mundial (2020-2024); Enric Sala, National Geographic Explorer i director de Pristine Seas; Marc Castellnou, del GRAF delsBombers de la Generalitat, l'ecòleg Jordi Bascompte, Premi Margalef a la Universitat de Zurich i Francisco J. Doblas-Reyes, director del Department de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center i autor principal de l'IPCC.
Reunió amb el president Salvador Illa
El grup de 16 científics, que també compta amb el suport de 50 entitats i institucions així com 1.100 persones del món acadèmic i social, es vol reunir a curt termini amb el president Salvador Illa per tractar com s'abordarà durant la legislatura l'acció climàtica i la transició cap a la sostenibilitat així com el paper que hi pot jugar la ciència.
"Ens apropem perillosament al punt de no retorn, i els polítics han de ser conscients que aquesta legislatura és on es decidirà la capacitat de resiliència del país per fer front a aquesta crisi", assegura Marta Torres-Gunfaus, científica catalana a l'IDDRI i promotora de la carta.
En aquesta trobada, pendent de la data definitiva, els científics demanaran al Govern que asseguri una coordinació efectiva per fer-ho possible, en un context en què aquests àmbits queden repartits en departaments com Territori, Agricultura, Interior, Economia, entre altres.
A més, els promotors expliquen que faran una proposta constructiva per coordinar el món científic i de recerca del país en aquest àmbit. "L'objectiu serà posar la ciència al servei del Govern i aprofitar tot el coneixement del país per prendre les decisions més urgents en la matèria amb aval científic", assenyalen els promotors del manifest.
- Josep Peñuelas: professor d'investigació del CSIC al CREAF. Investigador highly cited i Premi Nacional de Recerca Alejandro Malaspina 2023.
- Jordi Bascompte: catedràtic d'Ecologia a la Universitat de Zuric i Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021.
- Lluís Brotons: investigador del CSIC al CREAF. Autor de la Plataforma Intergubernamental en Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) i expert en biodiversitat.
- Manola Brunet: presidenta del Comitè de Serveis Climàtics de l'Organització Meteorològica Mundial (2020-2024).
- Pep Canadell: CSIRO. Director Executiu del Global Carbon Project. Autor principal de l'IPCC.
- Marc Castellnou. Analista en cap del Grup d'Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat
- Francisco J. Doblas-Reyes: Investigador ICREA. Director del Departament de Ciències de la Terra, Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Autor principal de l'IPCC.
- Carolina Gabarró: investigadora del ICM-CSIC. Membre del Comitè Científic Internacional de l'Àrtic.
- Mar Reguant: IAE-CSIC. Investigadora ICREA. Professora Titular d'Economia de la Universitat Northwestern de Chicago. Premi Nacional de Recerca Talent Jove 2023
- Jaume Terradas: catedràtic emèrit d'ecologia de la UAB. Fundador del CREAF i Creu de Sant Jordi 2019
- Marta Torres-Gunfaus: investigadora sobre energia i clima a l'IDDRI. Membre del Comitè d'Experts en Canvi Climàtic del Parlament de Catalunya.
- Ignasi Ribas: IEEC i ICE, CSIC. Director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Professor d'investigació de l'Institut de Ciències de l'Espai.
- Albert Ruhí: professor Titular de Sistemes Aquàtics Continentals de la Universitat de Berkeley, Califòrnia.
- Enric Sala: Explorador Resident i Fundador de Pristine Seas, National Geographic Society.
- Ricard Solé: investigador ICREA. Director del Complex Systems Lab UPF-IBE, Professor del Santa Fe Institute, New Mexico.
- Javier Martín Vide: catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona i Coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.