Sílvia Paneque, de fregar l'alcaldia de Girona a gestionar l'emergència climàtica

Regidora de la capital gironina des del 2011, assumirà la conselleria de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, i exercirà de portaveu; va qualificar de "legislatura en blanc" el balanç del Govern en matèria energètica i ambiental

Sílvia Paneque era regidora de Girona des del 2011
Sílvia Paneque era regidora de Girona des del 2011 | Jordi Borràs / ACN
11 d'agost de 2024, 15:07

Sílvia Paneque i Sureda (Llagostera, 1972) s'hauria pogut convertir ara fa un any en alcaldessa de Girona. El PSC va guanyar les eleccions, però un pacte poc freqüent en temps de postprocés -Guanyem-CUP amb Junts i ERC- van situar Lluc Salellas a l'alcaldia. Des d'aleshores, ha assegurat per activa i per passiva que la capital gironina continuava sent el principal objectiu, però ho combinava amb la fiscalització del Govern en qüestions com la sequera o la transició energètica. Ara serà portaveu de l'executiu de Salvador Illa i responsable del Departament de Territori, Transició Ecològica i Habitatge. Una de les figures clau del Govern.

Regidora des del 2011 va ser l'única que es va mantenir fidel al partit quan els seus sis companys van estripar el carnet en ple procés sobiranista. Cap de llista en tres ocasions -2015, 2019 i 2023-, va ser primera tinent d'alcaldia en el govern de Marta Madrenas. No es va oposar a l'1-O, per bé que l'executiu es va trencar amb l'aplicació de l'article 155.

El salt a la política nacional el va fer el 2021 com a candidata del PSC a les comarques gironines. Va repetir tres anys després i en la campanya va fer un doble paper força excepcional: el de representant territorial i el de responsable sectorial en temes ambientals, en un context en què tot just s'acabava de desactivar l'emergència per sequera, però la situació continuava sent complicada. De fet, és la responsable de l'àrea de Transició Ecològica i Energia del partit i s'encarrega d'aquest àmbit en el denominat govern alternatiu de Salvador Illa.

Abans de les eleccions pràcticament s'autodescartava com a consellera en una entrevista a Nació, però la percepció va començar a canviar quan el partit la va situar com a candidata a la presidència del Parlament, malgrat saber que sortiria escollit Josep Rull. De fet, era un dels pocs noms -a banda de la confirmada Núria Parlon- que apareixia a les travesses per formar part del govern de Salvador Illa.

Paneque, que és llicenciada en Ciències Químiques i màster en Qualitat i Direcció d'Empreses, va ser professora associada de la Universitat de Girona i també va treballar com a directora general en una empresa del sector del suro que havia fundat.

De "legislatura en blanc" a assumir part del llegat d'ERC

Ara, rellevarà un altre gironí -David Mascort- al capdavant d'un departament que ha de gestionar un dels grans reptes de la legislatura: les emergències climàtica i de biodiversitat, però també aspectes com la contaminació, els residus i una crisi hídrica que encara no ha acabat.

Paneque, durant la campanya, es va mostrar molt crítica amb l'obra dels seus antecessors i, en declaracions a Nació, la va qualificar de "legislatura en blanc". Criticava la gran distància entre objectius i realitat en energies renovables, "però també haver perdut l'oportunitat de posar les bases per una reindustrialització verda".

Ara, curiosament, el pacte amb ERC i comuns pot comportar que hagi d'assumir amb més força part del llegat dels republicans com L'Energètica pública, el pla de qualitat de l'aire i unes ZBE més ambicioses així com la recent ampliació de la zona ZEPA del Delta del Llobregat i el seu encaix en la polèmica ampliació de l'aeroport.