El Govern d'Illa: Romero i Paneque de puntals i Sàmper, Duch i Vila com a grans fitxatges

L'executiu del PSC incorpora dos independents que ja eren al Govern amb ERC, premia Ramon Espadaler amb Justícia, crea la conselleria d'Esports, pilotada per Berni Álvarez, i busca un equilibri entre partit i perfils més tècnics i centristes

Illa, a la presa de possessió com a president
Illa, a la presa de possessió com a president | Hugo Fernández Alcaraz
Joan Serra Carné / Ferran Casas i Manresa
11 d'agost de 2024, 14:36
Actualitzat: 20:26h

Salvador Illa ha tancat la composició del seu Govern, que tindrà 16 conselleries, dues més que el de Pere Aragonès per complir amb tots els equilibris i compromisos. Amb celeritat, l'endemà de prendre possessió del càrrec com a 133è president de la Generalitat, el líder socialista ha completat l'executiu amb una mescla de dirigents del PSC previsibles, figures independents i exconsellers que miren cap a latituds del centredreta i que es posarà en marxa dimarts amb la primera reunió a Palau. Aquest diumenge han transcendit els noms que faltaven -confirmats per Nació- de Miquel SàmperSílvia Paneque, Ramon EspadalerEva Menor, Mónica Martínez Bravo, Olga Pané, Esther Niubó, Òscar Ordeig, Francesc Xavier Vila, Sònia Hernández, Núria Montserrat Pulido, Jaume Duch i Berni Álvarez. Nous consellers que se sumen als ja coneguts d'Albert Dalmau, Alícia Romero i Núria Parlon. Són 9 dones i set homes.

Un dels noms que més crida l'atenció és del de Sàmper, exconseller d'Interior amb Quim Torra, que sonava per la cartera de Justícia, però que assumirà finalment el Departament d'Empresa i Treball. Sàmper havia estat del nucli dur de Junts, però se n'havia anat allunyant. Al seu torn, Paneque cap de files del PSC a Girona i diputada, serà portaveu i consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge. Tindrà atribucions sobre energia, unes competències que, com les de medi ambient, estaven amb Agricultura al darrer mandat. Serà la conselleria més poderosa de l'executiu i en dependrà l'habitatge públic, la transició energètica i l'impuls a les renovables, el traspàs de Rodalies i l'ampliació de l'aeroport a més de la roda de premsa setmanal del Govern.   

Menor, alcaldessa de Badia del Vallès, es convertirà en la consellera d'Igualtat i Feminisme i Martínez Bravo, fins ara secretària d'Inclusió del govern espanyol pilotarà la conselleria de Drets Socials i Inclusió. Espadaler, que s'estrena en un executiu socialista -hi havia estat amb CiU en dues ocasions- dirigirà el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica després d'haver estat aliat parlamentari del PSC amb Units per Avançar. Pané, fins a la seva recent jubilació gerent del Parc de Salut Mar, comandarà la conselleria de Salut i Ordeig, cap de llista socialista per Lleida, serà conseller d'Agricultura.

Niubó s'encarregarà del Departament d'Educació després de ser una diputada rellevant del grup parlamentari socialista. Havia demanat el compliment de les sentències sobre el 25% de castellà, però ara haurà de fer complir la llei pactada la passada legislatura pel seu partit amb Junts i ERC i els compromisos d'Illa amb els republicans sobre el català a l'escola. Pulido tindrà a les seves mans Universitats i Investigació. Álvarez, exjugador de bàsquet professional i regidor a Tarragona, encetarà un departament de nova creació, el d'Esports.

Duch, portaveu del Parlament Europeu, serà el responsable del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea, que es manté d'acord amb els pactes d'investidura. No és gens sobiranista, però sí que té una àmplia agenda a la capital comunitària, on era director de comunicació del Parlament Europeu. Duch havia estat assessor d'Unió a l'Eurocambra i és, amb Sàmper i Espadaler, el tercer membre de l'executiu socialista amb passat a la federació nacionalista

Illa completa dos fitxatges independents que eren alts càrrecs de l'actual Govern d'ERC, Vila i Hernández, un moviment que no és pactat amb els republicans, però sí conegut i tolerat. Vila, fins ara secretari de Política Lingüística, liderarà la conselleria del mateix nom, que es crea arran de l'acord entre socialistes i republicans i que apareix com a clau si Illa vol estabilitat. Hernández, fins ara directora general de Patrimoni -i independent com Vila-, coordinarà Cultura. El líder del PSC havia elogiat en aquesta legislatura la tasca feta al departament de Natàlia Garriga i hi ha anat a pescar com un gest de voluntat per complir amb els acords en una matèria molt sensible per als republicans. Ni Vila ni Hernández havien estat tampoc censurats en la seva tasca per Junts.

Pes de dirigents rellevant del PSC

En les darreres hores ja havien transcendit alguns noms destacats que acompanyaran Illa i que formen part del seu nucli de confiança. A banda de Parlon, que serà al capdavant d'Interior -com ja era conegut des de la campanya electoral-, Romero, portaveu del grup parlamentari, serà la consellera d'Economia i Hisenda. La diputada i portaveu del grup parlamentari socialista en els darrers anys assumirà una de les carteres més rellevants del nou executiu i prendrà el relleu de Natàlia Mas. Negociadora dels acords de pressupostos en la legislatura passada, i del pacte amb ERC i comuns aquest estiu, serà un dels puntals del Govern i assumirà la discussió amb l'Estat pel nou finançament. Forma part de l'ala més catalanista del partit i és de l'estricta confiança del president.

Dalmau, fins ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona, jove promesa del partit i estret col·laborador de Jaume Collboni, serà el conseller de Presidència, amb l'encàrrec de galvanitzar l'acció governamental. Caldrà veure si el seu perfil és més tècnic o assumeix el rol polític que, també de portes enfora, solen tenir els consellers de la Presidència. Romero i Paneque, experimentades políticament i molt properes a Illa, segur que tindran protagonisme. A Palau també hi haurà Javier Villamayor, coordinador general de la Diputació de Barcelona, que serà secretari del Govern. I la funció de cap de gabinet del president recaurà en Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). 

Està previst que els consellers prenguin possessió del càrrec aquest dilluns i que el consell executiu ja es pugui reunir l'endemà. Sobre la taula, les primeres mesures que Illa pretén posar en marxa, avançades aquest dissabte per Nació. En els primers dies d'acció de govern, el president vol aprovar iniciatives encaminades a activar infraestructures contra la sequera, desplegar la carpeta de l'energia, avançar en la construcció d'habitatge social i projectar la reforma de l'administració. I, durant el primer mes, el Govern aspira a convocar una reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat per iniciar la negociació "política" del nou finançament "singular".