Catalunya no aconsegueix reduir les emissions d'efecte hivernacle

El 2022 es van situar encara 4% per sobre del 1990 i només un 0,2% menys respecte a l'any anterior: "Calen canvis estructurals en tots els sectors"

Catalunya no aconsegueix reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle
Catalunya no aconsegueix reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle | Alberto Masnovo / iStock
05 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:59h

Catalunya no aconsegueix reduir les emissions de manera clara. De fet, en plena emergència climàtica continuen situant-se per sobre del nivell de referència: un 4% més que el 1990. El 2022, l'últim amb dades oficials, sí que van aconseguir reduir-se un 0,2% respecte a l'any anterior. Des del Departament d'Acció Climàtica, això sí, es valora positivament el fet d'haver desacoblat emissions dels gasos d'efecte hivernacle del creixement del PIB.

40 milions de tones de CO2

El Departament d'Acció Climàtica ha publicat aquest divendres les dades oficials d'emissions de gasos d'efecte hivernacle corresponents a l'any 2022, a partir de l'inventari que elabora el Ministeri de Transició Ecològica. Catalunya va emetre 40,40 milions de tones de CO2 equivalents, tot just un 0,2% menys que el 2021. En canvi, a l'Estat van créixer en el mateix període un 2%.

"La baixada no és suficient, hauríem d'arribar a un 6% anual", explica Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic en declaracions a Nació. Això sí, intenta veure el got mig ple pel fet que, per segon any consecutiu, emissions i PIB s'han desacoblat.

En aquest sentit, el 2022 l'economia catalana va créixer un 6,7%. Era encara part de l'efecte rebot de la Covid: el 2020 va caure un 12,3% i el 2021 va augmentar un 6,9%. "Es comença a consolidar una tendència", apunta.

Evolució de les emissions CO2 a Catalunya (1990-2022)

Malgrat que no s'arriba als valors previs a la pandèmia -al voltant dels 43 milions de tones de CO2-, tot just ara s'està als nivells assolits l'any 2013, quan es va frenar la caiguda brusca d'emissions. De fet, es continua un 4% del 1990, considerat l'any base. "Es noten les crisis, però el gruix està molt vinculat a la manera de consumir i produir", exposa Mireia Boya. "Calen canvis estructurals en tots els sectors", afegeix. 

Augmenten les emissions d'energia i transport

El sector energètic, que engloba la producció d'electricitat i el refinatge de petroli, va incrementar un notable 24,4% les emissions el 2022. Ho va fer en un context de sequera, on la hidroelèctrica va quedar molt tocada i es va tirar més de cicles combinats. Tampoc és bona notícia l'augment d'un 5,2% del transport, un fet que preocupa especialment a Acció Climàtica, ja que entén que el nou paradigma de la mobilitat sostenible no està imposant. En canvi, van caure les derivades del sector industrial (-10,2%).

Molt lluny de l'objectiu per al 2030

La transposició dels objectius europeus calcula que Catalunya hauria d'emetre un màxim de 28,2 milions de tones de CO2 l'any 2030, segons el Monitor Públic d'Emissions de Catalunya, una iniciativa independent de seguiment d'aquesta qüestió. Es tracta d'una xifra que se situa un 25,7% per sota del nivell base de 1990 i un 28,7% que les emissions del 2022.

El mateix Monitor d'Emissions, que estima les dades d'emissions molt abans que les oficials, sí que considera que el 2023 es va viure un canvi de tendència amb una disminució del -5,5%. "Les nostres previsions internes també apunten que l'any passat la disminució ja va ser significativa", assenyala Mireia Boya. Això sí, lamenta que el procés oficial -que depèn de la Unió Europea i l'Estat- sigui tan lent. "És difícil saber realment què està passant ara mateix i poder planificar amb dades reals", conclou.