​El 10% de conductors ha deixat el cotxe amb la zona de baixes emissions de Barcelona

Més del 50% de ciutadans estan d'acord amb l'aplicació de la ZBE, segons un estudi del RACC

  • Barcelona va estrenar la ZBE el gener de 2020 -
Publicat el 20 de setembre de 2023 a les 12:35
Actualitzat el 21 de setembre de 2023 a les 10:09
Barcelona va ser la primera ciutat de l'Estat en aplicar una zona de baixes emissions el gener del 2020 i en va completar el desplegament el març de 2021. Dos anys després, i en ple procés per tal que totes les ciutats de més de 50.000 habitants també l'apliquin, el RACC ha presentat un estudi on assenyala que més d'un 10% dels conductors ha deixat d'utilitzar el cotxe des de l'entrada en vigor de la mesura per reduir la contaminació.
 

Acceptació per sobre del 50%

La zona de baixes emissions de Barcelona no genera consens, però l'acceptació sí que és majoritària -un 51% dels ciutadans-. Tot i això, quatre de cada deu enquestats per l'entitat automobilística en suspenen la gestió.

A l'hora de valorar el canvi d'hàbits de mobilitat, un 75% dels enquestats no ho han fet. En canvi, destaca que fins a un 10,5% dels usuaris habituals del cotxe l'han deixat a casa. D'aquests, un 82% ha passat a utilitzar el transport públic, un 12% la moto i un 6% ha passat a desplaçar-se a peu, en bici o patinet.

De les persones que han canviat de cotxe a transport públic, el 42% ho han fet perquè al seu vehicle no li corresponia cap etiqueta de la DGT, i el 58% assegura que ja es plantejava canviar de modalitat abans de la ZBE.

La meitat dels nous usuaris de transport públic ha manifestat, però, que el seu desplaçament habitual ha empitjorat. La meitat creu que és més lent, un 31% diu que és més complicat, un 13%, més incòmode i un 6%, més cansat. Només el 29% dels nous usuaris apunta que els seus trajectes han millorat. L'estudi assenyala que el 64% dels que han desballestat el seu vehicle no coneix la T-Verda, la targeta que proporciona desplaçaments gratuïts en el transport públic durant tres anys.

Cal recordar que la ZBE, que limita l'accés a l'àrea urbana compresa per les rondes de Barcelona, ha suposat segons les administracions que l'han impulsat reduccions fins al 31% de la contaminació per NO2, juntament amb altres mesures. En aquest sentit, l'aposta era per restringir l'accés al centre de la ciutat d'aquells vehicles més contaminants.
 

Una obligació de la llei de canvi climàtic

La llei estatal de canvi climàtic obliga a la implantació de zones de baixes emissions a les ciutats de més de 50.000 habitants (i a les de 20.000 amb alts índex de contaminació). Tot i que la disposició entrava en vigor enguany, la seva entrada en vigor es permet fins al juny de 2024.

A Catalunya, a banda de la de Rondes Barcelona -que també inclou altres municipis com l'Hospitalet, Cornellà, Sant Adrià i Esplugues-, només tenen ZBE actives dues poblacions: Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí.

Més enllà dels municipis que tenen molt endarrerida la seva implementació, Badalona ja ha anunciat que aprovarà una moratòria de tres anys que suposaria, a la pràctica, no aplicar la ZBE i incomplir la llei.

[impacte]