Protecció Civil avisarà als mòbils del risc d'inundacions imminents

El sistema, que ja s'ha provat a les Terres de l'Ebre, servirà per donar ordres molts concretes a la població com l'obligació de confinar-se o d'evacuar una zona

Cinc anys de les inundacions del Francolí a la Conca de Barberà, una de les pitjors de la darrera dècada
Cinc anys de les inundacions del Francolí a la Conca de Barberà, una de les pitjors de la darrera dècada | ACN
24 d'octubre de 2024, 12:10
Actualitzat: 25 d'octubre, 9:46h

Just fa cinc anys unes inundacions van afectar greument la Conca de Barberà i les Garrigues amb quatre morts i dos desapareguts. "Una onada gegant" va impactar en localitats com l'Espluga de Francolí. La previsió meteorològica havia funcionat, Protecció Civil havia avisat una hora i mitja abans, però molts veïns no van rebre l'alerta, ja que estaven dormint. Des d'aleshores, s'han fet diversos canvis per intentar evitar tragèdies com aquesta. El Meteocat insisteix de la importància de tenir l'app -supera les 150.000 descàrregues- que et permet consultar les precipitacions a temps real. A més, Protecció Civil ja ha estrenat el sistema per emetre avisos als mòbils en cas d'inundacions greus. "Només ho farem quan el risc sigui imminent i quan vulguem donar ordres molt concretes", explica Marta Cassany, directora de Protecció Civil.

Ja es va provar a les Terres de l'Ebre

Protecció Civil disposa des d'inicis del 2023 d'un sistema d'avís als mòbils. Arriba a tots els usuaris que viuen o es troben en una zona concreta. No es tracta d'un SMS o una notificació convencional, sinó un avís relativament intrusiu que "paralitza l'activitat del mòbil".

Des d'aleshores, ja s'ha utilitzat una vegada en cas d'inundacions. Va ser el setembre passat a Ulldecona i Alcanar, en un dels recurrents episodis d'avingudes que afecten aquestes localitats costaneres de les Terres de l'Ebre. De fet, un dels elements que preocupen a Protecció Civil, el Meteocat i l'Agència Catalana són aquests cursos d'aigua tan curts i amb pendents elevats que, especialment al litoral i prelitoral, poden provar avingudes com "tsunamis". "Va ser el cas de l'Espluga de Francolí fa cinc anys", recorda Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil.

Ara bé, quan s'utilitzarà aquest sistema? "Quan hi hagi un risc imminent per a la població", respon Cassany. És una eina que ha de servir per advertir de la necessitat d'allunyar-se de les lleres, de confinar-se a casa, d'evitar la mobilitat o d'evacuació.

Crida a l'autoprotecció de la ciutadania

Catalunya està a les portes d'un canvi de temps que, no només pot deixar per fi pluges generals, sinó localment molt intenses. En aquest sentit, Protecció Civil, el Meteocat i l'Agència Catalana de l'Aigua han aprofitat l'avinentesa per insistir en la necessitat d'autoprotegir-se. A banda de campanyes informatives, recorden l'existència d'eines com l'app del Servei Meteorològic així com els plans municipals -encara hi ha un 11% que municipis que no l'han redactat mai- que inclou aquelles accions necessàries, com tallar l'accés a lleres, que hagin determinat els ajuntaments.

De fet, aquest setembre, malgrat que continua la sequera, s'han produït diversos episodis molt locals d'inundacions. Han afectat Platja d'Aro, Sitges, Salou i l'Ametlla de Mar, entre altres. A Tiana, a més, hi va morir una persona. Des de Protecció Civil s'adverteix que entre els desastres naturals és la principal causa de mort i de pèrdues econòmiques: "A Catalunya han mort 100 persones en quatre dècades", adverteix Marta Cassany.

Tot plegat, en un context en què el canvi climàtic està produint modificacions en la pluja. "Cada vegada es produeixen episodis molt localitzats, però molt estàtics", explica Santi Segalà, cap de Predicció del Meteocat. Són precipitacions que, durant diverses hores, es mantenen a sobre una població i provoquen inundacions. És per aquest motiu, que la directora del Servei Meteorològica, Sarai Sarroca, ja ha avançat que estan ultimant nous avisos d'intensitat de pluja que s'adaptin a aquest nou context.