Acord a la COP28 per una transició que deixi enrere els combustibles fòssils

Tots els països aproven la proposta de consens del president de la cimera, Sultan al-Jaber, presentada en temps de descompte

Sultan al-Jaber celebrant l'acord a la COP28
Sultan al-Jaber celebrant l'acord a la COP28 | UNFCCC
13 de desembre del 2023
Actualitzat el 14 de desembre a la 13:22h
Acord en temps de descompte a la COP28 de Dubai. Quasi 24 hores després de la data límit, el plenari ha aprovat la proposta de consens presentada pel president Sultan al Jaber. El text inclou un concepte nou -"transició per deixar enrere els combustibles fòssils"-, a mig camí de la voluntat d'eliminar-los -tal com volien quasi 120 països- i el bloc de productors que només acceptaven una "reducció".

 

Què diu l'acord de la COP28?

Feia dies que totes les negociacions a la COP28 se centraven en si els combustibles fòssils s'han d'eliminar (gradualment) o reduir. Per sortir d'aquesta dicotomia, el president Sultan al-Jaber s'ha inventat un nou concepte amb la qual ha aconseguit el fracàs formal de la cimera.

Transitioning away from fossil fuels in energy systems, in a just, orderly and equitable manner, accelerating action in this critical decade, so as to achieve net zero by 2050 in keeping with the science.

Una transició per deixar enrere els combustibles fòssils en els sistemes energètics, d'una manera justa, ordenada i d'una manera equitativa, accelerant l'acció en aquesta dècada crítica, per assolir el zero net [la neutralitat climàtica] el 2050 d'acord amb la ciència.


El nou esborrany s'ha presentat a les 7.00 del matí (hora local) i tres hores després ha estat aprovat en el plenari. La decisió ha estat rebuda amb aplaudiments per les delegacions que encara estaven a Dubai. "El que hem construït junts, resistirà el pas del temps", ha declarat solemnament el president de la cimera.
 
El secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha eregit els darrers mesos en una de les veus més contundents sobre la necessitat d'actuar ja per frenar la crisi climàtica. Després de l'acord, ha tingut un advertiment per aquells països que s'han oposat a l'eliminació dels combustibles fòssils. "Els agradi o no, l'eliminació gradual dels combustibles fòssils és inevitable. Esperem que no arribi massa tard".

 

Què més inclou (i què no) l'acord sobre combustibles fòssils?

El punt que centrava totes les mirades és el 28 del denominat balanç global de l'Acord de París, la primera revisió d'aquesta entesa assolida just fa vuit anys i que proposava limitar l'escalfament global a 1,5 ºC respecte a l'era preindustrial.

La nova redacció realitzada per l'equip de Sultan al-Jaber inclou vuit propostes amb les següents mesures.
 
  • Triplicar la capacitat d'energia renovable en l'àmbit mundial i duplicar la taxa anual de millores en eficiència energètica l'any 2030.
  • Accelerar els esforços per reduir gradualment l'ús del carbó no mitigable [aquell que no tingui tecnologies per capturar-ne la major part de les emissions]
  • Accelerar els esforços cap a sistemes energètics d'emissions netes zero, utilitzar combustibles amb zero o baixes emissions de carboni molt abans o cap a mitjan segle.
  • Una transició cap a l'abandonament dels combustibles fòssils en els sistemes energètics, d'una manera justa, ordenada i d'una manera equitativa, accelerant l'acció en aquesta dècada crítica, per assolir el zero net [la neutralitat climàtica] el 2050 d'acord amb la ciència.
  • Accelerar les tecnologies de baixes o zero emissions, incloses, entre altres, les renovables, nuclears, de reducció i eliminació, com ara la captura de carboni i utilització i emmagatzematge, especialment en sectors difícils de reduir, i hidrogen obtingut amb una baixa producció de carboni.
  • Accelerar la reducció substancial de les emissions que no són de diòxid de carboni, especialment les de metà per al 2030.
  • Accelerar la reducció de les emissions del transport per carretera mitjançant el desenvolupament d'infraestructures i el desplegament ràpid de vehicles d'emissions zero o baixes.
  • Eliminar progressivament les subvencions ineficients als combustibles fòssils que no aborden la pobresa energètica o només com a transició, tan aviat com sigui possible.
 
El nou text ha mantingut molts elements del polèmic esborrany de dilluns. Per exemple, evita qualsevol referència a petroli i gas: l'únic combustible fòssil amb referència explícita és el carbó i ho fa, a més, amb el polèmic concepte unabated -quan no es puguin capturar bona part de les seves emissions-.

Malgrat que inclou l'objectiu de triplicar la capacitat de les renovables per al 2030, a l'hora de nomenar les tecnologies de "baixes o zero emissions", les situa al mateix nivell que les nuclears i les poc desenvolupades estratègies de captura de carboni, que actualment només aconsegueixen absorbir un 0,025% de les emissions de combustibles fòssils.

Sí que hi apareix una referència a la necessitat de reduir a curt termini les emissions de metà, però, en canvi, el punt de les subvencions als combustibles fòssils torna a ser molt vague: només parla dels subsidis "ineficients" i d'eliminar-los "tan aviat com sigui possible" sense un horitzó temporal clar.
 

COP28 Dubai: nou esborrany de balanç global de l'Acord de París by naciodigital on Scribd