​Aprofitar els residus d'un abocador per injectar biometà a la xarxa de gas

El Govern anuncia una inversió de 80 milions d'euros en biogàs en tres anys

  • Catalunya ja disposa de quatre plantes per injectar biometà a la xarxa -
Publicat el 20 d’octubre de 2023 a les 20:39
Transformar el biogàs que es genera per la degradació dels residus en un biometà que s'injecta a la xarxa de distribució convencional. Aquest és el fonament de la instal·lació inaugurada aquest divendres a l'abocador de can Mata dels Hostalets de Pierola (l'Anoia). Es tracta de la quarta planta que distribueix biometà i la més gran fins ara de tot l'Estat, segons el Departament d'Acció Climàtica.
 

El Govern reitera l'aposta pel biogàs

David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, ha anunciat que el Govern invertirà en els propers tres anys 80 milions d'euros per impulsar la producció de biogàs a Catalunya. De fet, com ja havia anunciat l'exconsellera Teresa Jordà, l'objectiu és triplicar la producció actual i passar de 72 a més de 150 plantes el 2030. Un salt que requeriria una inversió global d'uns 2.000 euros i permetria reduir l'emissió de 350.000 tones de CO2 cada any. 

Mascort ha assegurat que la Generalitat aprovarà abans d'acabar l'any l'Estratègia pel biogàs de Catalunya 2023-2030 amb l'objectiu d'incentivar la producció d'aquest gas renovable al país. A banda de contribuir a finançar noves plantes de biogàs, també es promourà la conversió en biometà per permetre'n la connexió a la xarxa de distribució.

Fins avui només hi havia tres plantes a Catalunya que produïssin biometà. El 2021 es va estrenar la primera en un abocador de Cerdanyola mentre que més recentment es van posar en servei una granja lletera a la Noguera i una planta al Montsià que funciona amb residus agrícoles i ramaders.
 

La planta de biometà més gran de l'Estat

La quarta planta de biometà de Catalunya és la dels Hostalets de Pierola. El projecte està impulsat pel grup PreZero, que gestiona l'abocador, amb dos socis més: Waga Energy, que ha desenvolupat la tecnologia, i Nedgia, que s'encarrega de la seva distribució a través de la xarxa. El projecte ha costat uns 10 milions d'euros i ha rebut una subvenció de 2,4 milions de fons europeus.
 

La planta de biometà de l'abocador dels Hostalets de Pierola és la més gran de l'Estat. Foto: Mar Martí / ACN


La planta produirà 70 GWh de biometà a l'any a partir de la recuperació del gas que emeten els residus sòlids. Aquesta xifra és equivalent al consum energètic de 14.000 llars o el combustible de 200 autobusos. Gràcies a aquesta nova instal·lació l'abocador podrà valoritzar el 100% del biogàs. Cal tenir en compte que l'abocador de Can Mata és un dels més grans de l'Estat amb una superfície de 78 hectàrees.

[impacte]