El Govern encara confia en assolir els objectius d'energia renovable el 2030

Si es construeixen els 1.500 MW de parcs solars i eòlics autoritzats per l'executiu de Pere Aragonès, Catalunya tot just estarà al 30% de la meta

Les instal·lacions renovables construïdes o autoritzades suposen el 30% de l'objectiu català
Les instal·lacions renovables construïdes o autoritzades suposen el 30% de l'objectiu català | Adrià Costa Rifà
18 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:39h
El Govern encara confiar en assolir els objectius d'energia renovable previstos per al 2030. El president Pere Aragonès i el conseller David Mascort han fet un balanç triomfalista dels dos anys del decret que n'ha permès desencallar el desenvolupament al nostre país.

De fet, les energies renovables viuen una doble realitat a Catalunya. Per una banda, s'ha posat fi a una dècada d'aturada amb l'autorització de quasi 1.500 MW de potència fotovoltaica i solar. Per una altra, en el supòsit que s'executessin tots els projectes aprovats, tot just s'arribaria al 30% dels objectius que s'ha marcat el mateix Govern per al 2030.

 

Objectiu: 3.000 MW a finals de legislatura

En la primera meitat de la legislatura el Govern ha autoritzat un total de 1.448 MW d'energies renovables. D'aquests, 202,3 són d'energia eòlica (5 noves instal·lacions) i 1.248 MW corresponen a 91 parcs solars.

L'objectiu d'Acció Climàtica és duplicar aquesta quantitat fins al 2025, arribant als 3.000 MW de potència autoritzada. En aquest sentit, actualment hi ha projectes en tramitació que sumen 3.900 MW, segons dades del mateix departament.
 

Potència en funcionament, autoritzada i pendent per complir objectius 2030



Les autoritzacions han coincidit amb la posada en servei, després d'una dècada on tot just va entrar en funcionament un sol aerogenerador, de quatre nous parcs eòlics. A hores d'ara, Catalunya disposa de 1.372 MW d'energia eòlica i 177 de solar (sense comptar l'autoconsum).

Amb el supòsit que tots els parcs autoritzats arribessin a ser realitat -alguns projectes encara no s'han publicat al DOGC-, Catalunya assoliria una potència renovable de 2.997 MW, un 31% de l'objectiumarcat per la PROENCAT per al 2030 per tal d'assolir la neutralitat climàtica a mitjan segle.

Tot i això, tant el president Pere Aragonès com el conseller David Mascort confien en retallar la diferència per assolir el 50% d'energia verda a final de dècada. El sector, per la seva banda, considera que es podria assolir un 46% de l'objectiu eòlic i un 78% del solar. "Si mantenim o accelerem el ritme dels dos darrers anys, aquestes xifres quedaran curtes", ha assegurat el conseller després d'una trobada amb els diversos agents implicats en el desplegament de les renovables a Catalunya.
 

Líders en autoconsum solar

"Avui és un gran dia", ha arribat a assegurar Mascort, que encara veu possible la remuntada en renovables. On Catalunya sí que està fent la feina és en l'autoconsum solar, ja se superen les 92.000 instal·lacions d'autoconsum i s'espera tancar l'any per sobre de la barrera de les 100.000. A hores d'ara, totes les cobertes sumen una potència de 1.061 MW, una xifra equivalent a un dels tres reactors nuclears que hi ha al país.

Pel president Pere Aragonès, l'aposta per la transició energètica no només s'ha d'entendre en el marc de la lluita contra el canvi climàtica sinó també per "fer viable el nostre sistema productiu". "És una oportunitat econòmica per als territoris on es desenvolupen les renovables", ha afegit Mascort. En aquest sentit, han xifrat en 188.000 els llocs de treball que el sector generarà a Catalunya els propers anys.

Qui ha participat en la reunió al Palau de la Generalitat?

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dimecres una trobada que ha aplegat la pràctica totalitat dels agents implicats en el desplegament de les energies renovables: patronals, grans empreses, entitats ambientals, organitzacions agràries, associacions municipalistes. Aquesta és la relació de participants, segons el Departament d'Acció Climàtica.
 
  • Salvador Salat, codelegat d'UNEFCAT
  • Jordi Solé Muntada, director d'Ecrowd
  • Sergi Nuss Girona, representant de l'Associació Renovem-nos
  • Víctor Cusí i Puig, portaveu OBERCat, Observatori de les energies renovables de Catalunya i president d'Eoliccat
  • Oriol Xalabarder, president de l'Associació d'Empreses Elèctriques (ASEME)
  • Irene Bartol, secretaria general de l'Associació d'Empreses Elèctriques (ASEME)
  • Isabel Buesa, directora general d'Endesa a Catalunya
  • Enric Brazis, cap de gabinet de la Direcció General d'Endesa Catalunya
  • Èric Martí, representant de FEGICAT
  • Representant de l'Associació Catalana de Municipis
  • Jordi Tarragó i Jové, vocal de la Junta de l'Associació de Micropobles de Catalunya
  • Jaume Pedrós Palau, Unió de Pagesos de Catalunya
  • Francesc Esquerda Tamarit, cap sectorial de Transició Energètica i Agenda Rural de la JARC-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya
  • Òscar Tolsà i Sala, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
  • Leo Maenner, en representació de la Federació de Cooperatives Europees d'Energies Renovables (Rescoop)
  • Joan Herrera, OIKIA
  • Xavier Sabaté, OIKIA
 

Ple monogràfic al Parlament sobre energies renovables

La trobada amb els agents implicats en el desenvolupament de les energies renovables ha coincidit amb la convocatòria d'un ple monogràfic al Parlament la setmana vinent.

Concretament, es tractava d'una petició del PSC per fer un debat sobre el grau d'implantació de les energies renovables i el compliment dels objectius per al 2030 i el 2050 en matèria energètica, i una segona sobre polítiques energètiques, demanat per Junts.

Les dues peticions s'abordaran conjuntament en un debat monogràfic que se celebrarà el proper dimarts, coincidint amb el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. L'endemà es realitzarà l'habitual sessió de control mentre que les propostes de resolució es votaran el dijous.