El parc eòlic experimental de la Costa Brava costarà 80 milions

La Generalitat ja dona per fet que se n'acabarà construint un de comercial i vol condicionar el concurs per atorgar el projecte

La Costa Brava tindrà un parc eòlic marí experimental el 2025 o 2026
La Costa Brava tindrà un parc eòlic marí experimental el 2025 o 2026 | envato elements
Nació
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:51h
El parc eòlic experimental de la Costa Brava costarà 80 milions i hauria de ser una realitat el desembre de 2025. El projecte, batejat amb el nom de Plemcat, ha obtingut 30 milions de subvenció -tal com va explicar fa unes setmanes Nació- i servirà per posar a prova tres prototips de molins, el més alt de 220 metres, i obtenir informació sobre viabilitat, impacte ambiental o incidència en la biodiversitat. 

Marta Morera, directora de l'ICAEN, ha donat per fet que al nord de la Costa Brava s'acabarà construint un parc eòlic comercial -sis projectes hi opten, però actualment la tramitació està paralitzada- i que precisament el projecte experimental ajudarà a condicionar els requisits per a la implantació i reduir els possibles impactes negatius per al territori i el paisatge.
 

Entre 16 i 24 km de la costa

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha presidit aquest dijous la tercera reunió amb alcaldes de les poblacions empordaneses afectades pel pla d'ordenació d'espais marítims (POEM) que situa el golf de Roses com l'única zona de Catalunya que pot acollir eòlica marina.

La plataforma d'assaig, segons els terminis que fixa la subvenció, hauria d'estar construïda com a molt tard el desembre del 2025. Tot i això, Morera assenyala que serà complicat per la complexitat de la tramitació del projecte, que com qualsevol procediment ha d'obtenir informes com el d'avaluació de l'impacte ambiental. En aquest sentit, tal com va avançar Nació, es podria acabar allargar fins al 2026.

El parc èolic experimental, que se situarà a una distància d'entre 16 i 24 quilòmetres de la costa, funciona “com un gran endoll” on s'hi poden connectar fins a quatre prototips de molins de vent per avaluar com funcionen, quina eficiència tenen i quin impacte tant visual com ambiental generen.

 

Preocupació als ajuntaments

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, ha recordat que tant els ajuntaments com la població de la zona veuen amb preocupació la implantació de l'eòlica marina.

Per això, sosté que la plataforma d'assaig ha de servir per esvair dubtes i aconseguir “certa tranquil·litat” a l'hora de tenir informació real sobre quines conseqüències ambientals, paisatgístiques i energètiques pot tenir. "Els resultats ens serviran per ser capaços de proposar mesures per reduir-ne l'impacte", ha dit.

Badosa té bastant coll avall que hi haurà molins de vent al golf de Roses: “La probabilitat és alta excepte que es demostrés, amb la plataforma d'assaig, que l'impacte és molt negatiu”. El president del Consell Comarcal espera, a més, que els resultats dels testejos arribin a temps per poder influir en els requisits per als parcs comercials.