Els Estats Units confirmen el pas endavant cap a la fusió nuclear

“Aquest avenç canviarà per sempre el futur de l'energia neta i la defensa nacional dels Estats Units”, assegura el Departament d'Energia

Publicat el 13 de desembre de 2022 a les 16:30
Actualitzat el 13 de desembre de 2022 a les 17:25
Es va filtrar ahir i aquest dimarts s'ha confirmat. El Departament d'Energia dels Estats Units ha anunciat que un laboratori de Califòrnia ha aconseguit generar més energia que la consumida en un procés de fusió nuclear, fet que obre la porta a avançar cap a un escenari d'energia il·limitada.
 
“Avui diem al món que Amèrica ha aconseguit un gran avenç científic”, ha assegurat Jennifer M. Granholm, secretària d'Energia. “Aquest avenç canviarà per sempre el futur de l'energia neta i la defensa nacional dels Estats Units”, ha afegit. I és que el camí cap al “Sant Greal” de l'energia no es pot deslligar del seu possible ús en la indústria militar.
 

Experiment exitós de fusió nuclear

La fusió és una reacció que permet l'alliberament de l'energia acumulada en un nucli d'un àtom. A diferència de la fissió –que és el procés utilitzat a les centrals nuclears que coneixem-, l'alliberament d'energia es produeix en agregar dos nuclis lleugers per crear-ne un de més gran.

En l'experiment realitzat amb èxit el passat 5 de desembre al Laboratori Nacional Federal Lawrence Livermore de Califòrnia, es van fusionar isòtops d'hidrogen mantinguts en estat de plasma sobreescalfat amb heli, a partir de bombardejar-los amb làsers, en una reacció que allibera un neutró i energia en el procés (i no genera residus radioactius).

Concretament, l'experiment va consistir en 192 làsers d'alta energia –el làser més gran del món- convergint en un objectiu de la mida d'un gra de pebre i escalfant una càpsula de deuteri i triti –dos isòtops de l'hidrogen- a més de tres milions de graus centígrads simulant breument les condicions d'una estrella.

El Departament d'Energia ha anunciat que l'experiment va suposar invertir 2,05 megajoules d'energia i se'n van obtenir 3,15, és a dir, un guany del 53%, per sobre del 20% que es va filtrar aquest dilluns. Cal tenir en compte que, a priori, aquestes xifres es limiten a l'experiment en si i no en els processos i les inversions prèvies.
 

Per què es considera el “Sant Grial” de l'energia?

La fusió nuclear es considera el “Sant Grial” de l'energia. Consisteix a “imitar” el funcionament del Sol i altres estrelles, però de la teoria a la pràctica hi ha una gran distància. Fa més d'un segle que s'anuncia com una font d'energia neta, barata i il·limitada, però els investigadors no havien aconseguit fins ara resultats viables. 

[impacte]
Una solució a la permanent crisi energètica sempre ha generat un còctel d'esperança i escepticisme. Tanmateix, cal molta prudència i, en cap cas, es pot considerar que amb la fusió pot superar la situació d'emergència climàtica ni a curt ni a mitjà termini. De fet, la mateixa secretària d'Energia parla de "primers passos provisionals cap a una font d'energia neta que podria revolucionar el món". Això sí, les expectatives s'han disparat: "La fusió canviaria les regles per assolir l'objectiu del president Biden d'una economia totalment descarbonitzada", ha afegit.

En aquest sentit, tots els científics adverteixen que caldria una o diverses dècades per arribar –si és que s'aconsegueix- a l'aplicació comercial de la fusió nuclear.

[patrociniImpacte]