El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar aquest dimarts el reial decret que
augmenta fins a 2 quilòmetres el límit per l'
autoconsum fotovoltaic compartit. La mesura, feta pública a inicis de novembre, suposa equiparar-se amb França i Portugal, duplicar el llindar que volia el govern espanyol i multiplicar per quatre la situació preexistent.
Ara bé, per què és tan important aquest canvi? A continuació,
tres preguntes amb resposta.
1. Què suposava la limitació de 500 metres?
Fins a l'octubre passat, el límit entre el punt de generació d'autoconsum fotovoltaic i el punt de consum es limitava a
500 metres. Aquest fet suposava un
límit per al desenvolupament de les comunitats energètiques. Per exemple, impedia que l'energia solar generada a les cobertes d'un polígon industrial servís per subministrar electricitat renovable a blocs de pisos propers. També dificultava aprofitar grans equipaments municipals –per exemple poliesportius- o petits parcs solars a la perifèria per alimentar sense restriccions un poble.
2. Per què el govern espanyol ho limitava a 1.000 metres?
En el marc del paquet de mesures d'estalvi i eficiència energètica derivades de la guerra d'Ucraïna el govern espanyol va apostar per passar de
500 a 1.000 metres el límit. Argumentaven que superar aquest llindar provocaria pèrdues de l'energia. Tanmateix, que
Portugal i
França tinguessin des de fa temps els 2 km va fer que la pressió per part de partits, entitats i experts fos insostenible. Finalment, dues setmanes més tard el Ministeri de Transició Ecològica va haver de rectificar la polèmica decisió.
3. Per què la decisió afavorirà l'autoconsum?
L'autoconsum solar fotovoltaic està vivint un autèntic
boom a Catalunya.
En només tres anys s'ha multiplicat per 22 i ja s'han superat les 50.000 instal·lacions. Per altra banda, en els darrers mesos han començat a caminar desenes de comunitats energètiques: municipals, ciutadanes, industrials i mixtes. Augmentar el límit afavorirà sens dubte el
creixement de l'autoconsum compartit, impulsarà nous projectes i farà augmentar-ne l'abast d'alguns ja existents. A més, el nou decret llei ho amplia a pèrgoles fotovoltaiques i alguns espais antropitzats, no només a cobertes.