Produir energia solar per finançar projectes acadèmics

L'Escola Industrial de Sabadell va ser pionera en la instal·lació de plaques fotovoltaiques fa més de dues dècades i ara l'AMPA del centre en gestiona la producció

Publicat el 06 de maig de 2023 a les 11:39
L'autoconsum fotovoltaic viu actualment un boom a casa nostra. Tanmateix, hi ha iniciatives pioneres com la de l'Escola Industrial de Sabadell. Les van instal·lar fa més de de duès dècades com a aposta de futur i ara es pretén que pugui finançar projectes acadèmics.

El projecte va ser una realitat abans de l'any 2000. "A través d'una pàgina web es podia fer un seguiment d'una producció diària", explica Dolors Sánchez, l'actual directora de centre. "Va ser el primer projecte a la ciutat per promoure la compra col·lectiva", rememora el coordinador del grup local de Som Energia -cooperativa de producció i consum-, Sebastià Ruiz.

Es tractava d'una iniciativa conjunta entre la cooperativa i l'Ajuntament de Sabadell. L'AMPA de l'escola va rescatar el projecte fa uns anys i ha invertit per actualitzar el sistema. L'objectiu actual és que "tingui un retorn acadèmic", indica. Per ara, els recursos que s'obtenen de la producció d'energia, al voltant de 3.000 euros anuals, s'inverteixen bàsicament en comprar material. "Seria interessant que tingués traducció en projectes escolars", insisteix.
 

Els panells s'han renovat fa uns anys Foto: Juanma Peláez


Fa més de cinc anys es van canviar el nombre de plaques "per evitar sancions per si es produïa massa o massa poc", explica l'AMPA de l'Escola Industrial. "Ara ja no ens hem de preocupar", afegeix i detalla que una empresa els fa el manteniment i seguiment de la producció.

[noticia]254288[/noticia]
 

La biblioteca i equips del laboratori

La directora i l'entitat escolar coincideixen en els beneficis que suposa per a l'equipament disposar d'aquesta injecció econòmica. Malgrat que des de l'AMPA es reclami més projectes acadèmics com es va fer amb la remodelació de la biblioteca, el canvi d'equips del laboratori i el taller de tecnologia. "Anem al 50%, sempre a mitges", assegura Sánchez i expressa el seu agraïment per aquesta ajuda: "Hi ha un bon vincle".
 

L'espai que ocupa a la part superior del centre escolar Foto: Juanma Peláez


Admet que és millor destinar els diners a "iniciatives didàctiques", però, a la vegada, reconeix altres necessitats. Sánchez diu que ha servit per pagar la instal·lació de ventiladors i cortines a les aules, el terra del gimnàs i les obres dels banys de l'edifici A, enumera i també contribuirà per als de la planta tres de l'edifici B.
 

Més espai per a més plaques

La directora de l'Escola Industrial recalca que si el Departament d'Educació obre una via per instal·lar més plaques fotovoltaiques a la teulada, aprofitant els fons europeus Next Generation: "Ens posem a la llista. Tenim espai", diu.

Des de l'AMPA precisen que la instal·lació actual encara no és suficient per alimentar l'energia que demanda el complex escolar, per on hi passen diàriamentunes 1.500 persones.

[noticiadiari]2/255734[/noticiadiari]