Els veïns de Barcelona podran accedir a l'energia de les pèrgoles solars municipals

L'ajuntament inicia una prova pilot d'autoconsum compartit en dues instal·lacions fotovoltaiques a la ronda de Dalt

Laia Bonet ha anunciat el projecte d'autoconsum compartit en una de les pèrgoles solars municipals
Laia Bonet ha anunciat el projecte d'autoconsum compartit en una de les pèrgoles solars municipals | Hugo Fernández
15 d'octubre de 2024, 13:04
Actualitzat: 16:51h

Els veïns de Barcelona podran accedir a l'energia de les pèrgoles solars municipals. El consistori de la capital catalana ha anunciat que posarà en marxa una prova pilot de consum compartit en dues instal·lacions existents a la zona de la ronda de Dalt. Concretament, s'adreça a un total de 127 de famílies que estiguin situades a un màxim de 1.000 metres de les cobertes fotovoltaiques que es podran estalviar entre 100 i 150 euros anuals.

Una prova en dues instal·lacions fotovoltaiques

Un veí de Barcelona no ho té fàcil a l'hora d'instal·lar plaques solars fotovoltaiques. D'aquesta manera, l'ajuntament aposta per fer una prova d'autoconsum compartit a partir de pèrgoles de titularitat municipal. De moment, segons ha anunciat aquest migdia la primera tinent d'alcaldia Laia Bonet, es comença amb dues instal·lacions situades a la zona de la ronda de Dalt, concretament al passeig de la Vall d'Hebron i la plaça Alfonso Comín.

Aquest nou servei, en el marc del Pla Clima, estarà destinat inicialment a 86 consumidors -que hi podran accedir per concurrència pública-. A més, es fa una reserva per a 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat. El preu públic és de 70 euros per cada 500 W d'energia compartida i s'estima que l'estalvi anual s'enfilarà fins a 100-150 euros.

Com accedir al servei d'autoconsum compartit de l'Ajuntament?

Per poder accedir al servei d'autoconsum compartit de l'Ajuntament de Barcelona cal complir una sèrie de criteris.

  • Ser titulars del contracte de subministrament elèctric.
  • Tenir el comptador a un màxim de 1.000 metres de la instal·lació fotovoltaica.
  • Canviar el contracte de subministrament a un contracte d'autoconsum (no implica canviar de companyia). L'Ajuntament de Barcelona farà un acompanyament d'aquest procés als nous usuaris.
  • Fer ús del servei com a mínim un any i com a màxim quatre anys.
  • En el cas de les unitats familiars es valorà el nombre de persones que viuen a cada llar fins a un màxim de 15 punts.
  • En els comerços es puntuarà fins a 15 punts, qüestions com formar part de la xarxa Comerç + Sostenible, tenir horari continu i segons la potència contractada.

Les característiques de les pèrgoles solars

La pèrgola de la ronda de Dalt, està situada al passeig de la Vall d'Hebron, al districte d'Horta-Guinardó. Té una potència instal·lada de 43,25 kW i una generació estimada de 54.063 kWh/any. Es preveu que doni servei a 56 llars provinents de la convocatòria pública i a 26 llars amb vulnerabilitat. L'Ajuntament farà servir una potència de 2,25 kW per abastir subministraments municipals de l'entorn.

La pèrgola solar de la ronda de Dalt serà una de les que es destinarà a autoconsum compartit
La pèrgola solar de la ronda de Dalt serà una de les que es destinarà a autoconsum compartitHugo Fernández

Pel que fa a la pèrgola de la plaça d'Alfonso Comín, també a tocar de la ronda de Dalt, però al districte de Gràcia, és una instal·lació amb una potència instal·lada de 24,32 kW i una generació estimada de 30.400 kWh/any. En aquest cas abastirà 30 llars per concurrència pública i 15 llars més amb vulnerabilitat. L'Ajuntament es reserva una potència d'1,5 kW per als subministraments municipals de l'entorn.

La voluntat de l'Ajuntament de Barcelona és iniciar aquesta prova pilot els pròxims mesos, un cop finalitzada tota la tramitació. Posteriorment, segons ha explicat Laia Bonet, se n'avaluaran els resultats per continuar desplegant el servei en més punts de la ciutat amb altres infraestructures solars de titularitat municipal.

Arxivat a