Lavabos «amics de la menstruació» a la universitat

Sis universitats catalanes despleguen una iniciativa per posar a disposició de les estudiants banys aptes per a l'ús de productes menstruals reutilitzables

  • Una copa menstrual sostenible -
Publicat el 20 d’octubre de 2023 a les 19:10
Actualitzat el 20 d’octubre de 2023 a les 20:11
En ocasió de la Setmana Europea de la Menstruació Sostenible 2023 -del 23 al 29 d'octubre-, s'ha anunciat el llançament de la xarxa de "Lavabos amics de la menstruació" en sis universitats catalanes. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'espai Rezero, amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med (BeMed), a la qual s'ha adherit el món universitari: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Vic.
 

L'ús de copes i la salut menstrual

L'any 2021 va néixer la xarxa de "Lavabos amics de la menstruació" com un projecte del programa Nou període. Es tracta d'un distintiu amb el qual ja s'han identificat més de 170 lavabos i que vol posar de manifest l'accessibilitat a banys públics on poder exercir el dret de neteja i ús de productes menstruals segurs, accessibles i reutilitzables. La iniciativa reivindica l'ús de les opcions reutilitzables, com copes, calces absorbents o compreses de roba, així com la millora de la salut menstrual.

Així doncs, diverses universitats catalanes s'han sumat ara al projecte que dones i altres persones menstruants de la comunitat universitària puguin dur a terme els seus hàbits menstruals amb comoditat i naturalitat. El projecte s'implementarà de mica en mica i no es descarta que, en un futur, s'hi puguin adherir més universitats. "Calen lavabos que facilitin el maneig dels productes menstruals, en especial, els reutilitzables. És un dret bàsic de totes les dones i les persones menstruants", explica la coordinadora de projectes de Rezero, Laia Guardiola.
 

Reduir residus

Rezero va néixer l'any 2000 a Barcelona amb la intenció de prevenir residus i promoure el consum responsable. El programa Nou període inclou diversos projectes que tenen la intenció de posar sobre la taula els impactes per a la salut, i també ambientals i econòmics, dels productes menstruals d'un sol ús i promou les alternatives existents per viure una menstruació de categoria residu zero. A més, Rezero també vol trencar el tabú de la menstruació que encara existeix i promoure l'educació menstrual.

Un altre projecte d'aquest programa és el "Festival Residu Zero", que se celebra el 26 i 27 d'octubre al recinte de Palo Alto (Barcelona). En aquest espai hi haurà el networking "Perspectives de futur dels productes menstruals i bolquers reutilitzables", per potenciar els diferents actors del sector dels productes del tèxtil sanitari reutilitzables. "L'objectiu és reunir diferents agrupacions i reflexionar sobre com ens imaginem una Societat de Residu 0", afirma Guardiola.

[impacte]