El menú de quilòmetre zero que et farà triomfar aquest Nadal

Formatges del Pirineu, embotits de la plana de Vic, peix i marisc fresc del Mediterrani, tot regat amb un bon oli d'oliva i acompanyat de torrons d'Agramunt i cava per brindar

Dinars o sopars de Nadal amb productes quilòmetre per triomfar aquestes festes
Dinars o sopars de Nadal amb productes quilòmetre per triomfar aquestes festes | Disseny d'Aleix Pérez
14 de desembre de 2024, 08:00
Actualitzat: 19 de desembre, 11:28h

Llums, música, regals, purpurina... i menjar. Clarament, els aliments són un dels pilars fonamentals de les festes de Nadal. Famílies reunides, neveres plenes, cuines funcionant a tot gas i menjadors que fan goig només de veure'ls. Hi ha plats que és impensable no trobar-se'ls a taula, com l'escudella o els canelons, i d'altres que són variables. El que és segur és que per Nadal tothom fa festa gran: el marisc guanya protagonisme a les llars, es compra un bon pernil i s'aprofita per encetar els torrons més selectes.

Catalunya és en si mateixa un gran rebost. De l'Empordà al delta de l'Ebre, el litoral català està replet de llotges amb producte fresc dia sí i dia també. El Pirineu és zona de pastura i, per tant, de productes de gran qualitat, com els formatges o la carn. El sector agrari és un múscul important del país, i ens beneficiem dels seus productes a cada àpat. Des de les verdures de temporada que comprem al mercat a les avellanes que roseguem a la sobretaula, sense oblidar-nos de l'oli, l'or líquid que dona el toc final als plats, així com del vi i cava que servim per brindar. 

El país produeix productes de gran valor, alguns dels quals reconeguts amb segells de qualitat com les denominacions d'origen protegides (DOP) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP). En total, més d'una vintena de productes alimentaris surten actualment al mercat sota l'empara d'aquests segells. I, sumats a les 12 denominacions d'origen vinícoles, ens permeten confeccionar un menú de Nadal de temporada i de quilòmetre zero.

Per començar...

Selecció de formatges i embotits. Un bon àpat familiar ha de començar amb plates plenes de formatges i embotits. I si són artesans i de proximitat, millor. A Catalunya hi ha reconeguts productors d'ambdós productes: al Pirineu s'hi elaboren els formatges de la DOP Alt Urgell i la Cerdanya amb llet de vaca frisona, mentre que a la plana de Vic hi ha explotacions ramaderes que permeten elaborar embotits de gran qualitat.

Saquet de calçot de Valls amb baldana. La temporada de calçots comença al novembre, així que se'ls pot fer un forat a la taula per Nadal. Els de Valls, emparats sota la IGP, rostits a la brasa i combinats amb baldana -com s'anomena a l'Ebre la botifarra negra- són ideals per preparar uns saquets saborosos per a l'aperitiu. 

Llagostins amb picada. El marisc guanya protagonisme per Nadal i els llagostins són gairebé fixes a les taules del país. Se'n troben a tot el litoral català, de les Cases d'Alcanar a Roses, i el seu millor moment és de setembre a març. Per tant, preparar-los amb una bona picada feta amb ametlles, pa, julivert i oli d'oliva és una opció ideal per començar l'àpat.

L'escudella que no falti

Escudella, carn d'olla o sopa de galets. De noms n'hi ha per a donar i vendre, i cada casa la prepara a la seva manera. El que està clar és que a la taula de Nadal no pot faltar el plat de sopa de galets amb un bon caldo. És aquí on tenen protagonisme els productes de proximitat. Anar a comprar les verdures al mercat de confiança és clau i fer una bona tria de la carn que hi posarem, encara més. Pollastre, l'os del pernil, botifarra, vedella... 

Si per Nadal fem festa gran, no podem escatimar a l'hora de comprar la carn que ens ha de donar gust al caldo. Les vaques i vedells es crien als Pirineus en règim extensiu i s'alimenten a base de pastures, res de granges intensives. És per això que la IGP Vedella dels Pirineus Catalans protegeix la carn, reputada per la seva tendresa i qualitat diferencial.

Un segon a la catalana

Tot i que la tradició diu que els canelons són per a Sant Esteve, cada casa fa una mica el que vol. Vosaltres sou més de carn o de peix, per al segon plat de Nadal? Us donem una opció de cada, perquè no falti de res.

Pollastre a la catalana. Per als amants de la carn, un bon pollastre o capó del Prat -que tenen IGP- són ideals. La carn té una finor exquisida i una melositat espectacular, perfecta per fer a la catalana. A més, es pot acompanyar de patates de Prades -també amb IGP- al forn. 

Romesco de rap. Els que prefereixen peix, una opció perfecte per a Nadal és el romesco de rap. Al Mediterrani se'n troba tot l'any i, acompanyat amb una bona salsa romesco, surt un suquet de peix magnífic per Nadal.

I de postres...

Sorbet de clementines. Abans d'atacar els dolços i els fruits secs, és important tenir preparada alguna cosa lleugera encetar l'última fase del dinar. La IGP Clementines de les Terres de l'Ebre produeix uns fruits dolços i sucosos impecables per preparar un bon sorbet.

Selecció de fruits secs. Catalunya també és terra de producció de fruits secs, sobretot al Camp de Tarragona. És en aquesta zona on s'ubica la DOP Avellana de Reus, que conrea diverses varietats amb una qualitat gastronòmica excepcional. Així, es pot preparar una bona selecció de fruits secs per acompanyar el cafè amb protagonisme del producte de proximitat.

L'hora dels torrons. Polvorons i panettones cada cop són més freqüents a les taules per Nadal, però els dolços catalans per excel·lència són les neules i els torrons. A l'Urgell s'hi elabora torró artesanalment des del 1714. La IGP Torró d'Agramunt vetlla per la qualitat del producte i la seva elaboració amb l'objectiu de preservar la tradició i garantir la continuïtat al futur. 

Tres indispensables a taula

Amb tots els plats més que explicats, no ens podem oblidar delstres indispensables de la dieta mediterrània que no poden faltar a taula per Nadal.

  • Pa de pagès. El rodó, el de sempre, fet manualment, amb fermentacions lentes i coent les masses sempre en forns de solera refractària. Està emparat per la IGP Pa de Pagès Català i l'hem de tenir preparat per entrar en acció en qualsevol moment perquè no pot quedar exclòs els dies grans.
  • Oli d'oliva verge extra. Un dels productes alimentaris que més produïm a Catalunya és oli d'oliva, l'or líquid que dona el toc final i definitiu als plats. Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià o de l'Empordà, cinc DOP que vetllen perquè l'oli sigui de màxima qualitat.
  • Vi i cava. Sempre és bon moment per brindar, sigui abans de començar a dinar o quan els valents ja s'han desbotonat els pantalons perquè els cap res més. Catalunya compta amb 12 denominacions d'origen vinícoles que produeixin vins i caves de qualitat reconeguda internacionalment i que gairebé per obligació han de tenir presència a les taules catalanes aquest Nadal.
Arxivat a