Quanta estona s’ha de ventilar la casa a l’estiu?

La ventilació correcta i eficient de la llar té molts beneficis per a la salut i el benestar de les persones que l'habiten

Una ventilació correcta és imprescindible en ambients humits, que són especialment perjudicials per a la salut
Una ventilació correcta és imprescindible en ambients humits, que són especialment perjudicials per a la salut | Cedida
Redacció
24 d'agost de 2024, 08:35
Actualitzat: 8:38h

Una casa ben ventilada, durant els mesos de calor, pot ser un bon mètode per tenir la casa fresca i esquivar les nits en blanc dels dies més càlids. D'altra banda, també pot servir per lluitar contra les humitats. En qualsevol cas, perquè no sigui contraproduent, cal tenir en compte alguns factors per fer-ho de manera correcta i eficient.

Lluís Morer, cap de l'àrea d'eficiència energètica de l'Institut Català de l'Energia, assegura que "una casa tancada pot acabar comportant problemes de salut". És per això que aquest expert recomana obrir les finestres entre 10 i 15 minuts cada dia. A l'estiu, però, és molt important tenir en compte l'hora en què ventilem la casa. Cal assegurar-se que són les hores de menys calor, és a dir, o a primera hora del matí, o les darreres hores del vespre o durant la nit.

La ventilació de la llar té molts altres beneficis a la salut i el benestar de les persones que l'habiten. Pot ajudar a mantenir la casa lliure de virus, frenar les al·lèrgies o bé combatre l'excés de CO2 acumulat. També pot ser una alternativa a l'aire condicionat que ens ajudi a evitar els possibles efectes col·laterals que té dormir amb l'aparell encès, com el mal de cap, la sensació de fatiga o la disminució de la qualitat del son.

La ventilació, un remei contra la humitat

Una ventilació correcta és imprescindible en ambients humits, que són especialment perjudicials per a la salut. La humitat de la llar pot propiciar l'aparició de malalties respiratòries com l'asma o també afeccions a la pell com èczemes o picors.

Si no es ventila la casa, la humitat també es pot convertir en un problema estètic, amb el temps apareixen taques de fongs a les parets que no es poden solucionar amb una simple capa de pintura. La floridura, fins i tot, pot arribar a provocar danys estructurals en materials com la fusta, que es deteriora amb més facilitat en zones humides.