Menys demanda elèctrica, més productivitat
L'estudi de l'Institut de Geociències-CSIC i la Universitat Complutense de Madrid, publicat a la revista científica Science of The Total Environment, suggereix que programar les vacances d'estiu a la segona quinzena de juliol en lloc d'agost podria ajudar a mitigar els efectes negatius de la calor extrema a l'Estat.Els resultats mostren que canviar les vacances a juliol podria reduir significativament la pèrdua de productivitat laboral anual en aproximadament un 25%, així com disminuir la demanda d'electricitat vinculada a la climatització en un 3% i les concentracions d'ozó troposfèric en 4%. Cal recordar que aquest contaminant secundari es veu afavorit per la combinació de les emissions del trànsit i la indústria amb la radiació solar.
L'estudi també mostra efectes no lineals del canvi climàtic en aquests mateixos indicadors. En aquest sentit, les estimacions de millora serien molt superiors a mesura que l'escalfament global avanci i encara faci augmentar més les temperatures al pic de l'estiu.
Segons els investigadors, aquest enfocament podria contribuir a reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic sense requerir grans inversions en infraestructures, ja que alinear les vacances amb la reducció de l'activitat industrial durant el període més calorós de l'any podria mitigar alguns dels problemes causats per les altes temperatures.
[noticia]255860[/noticia]
Altres alternatives per a les vacances
L'estudi del CSIC també proposa altres alternatives com per exemple distribuir les vacances al llarg de tot l'estiu per dosificar gradualment els efectes de les altes temperatures.També es proposa reduir jornada laboral durant el període més calorós de l'any, aplicant la setmana de quatre dies en els mesos més calorosos per reduir el consum d'energia industrial i la mobilitat dels treballadors.
Finalment, es suggereix reduir els períodes de vacances de l'hivern i concentrar-los a l'estiu, tenint en compte que, de mitjana, els dies càlids han passat de 90 a 145.
[impacte]