​10 impactes del canvi climàtic als oceans més enllà de l'augment del nivell del mar

L'oceà global continua escalfant-se, és més àcid i menys oxigenat, mentre que disminueix el gel de l'Àrtic i l'Antàrtida

Erosió a la costa del nord-est d'Anglaterra
Erosió a la costa del nord-est d'Anglaterra | iStock
26 d'octubre del 2023
Un 2023 de rècord ha mostrat com el canvi climàtic està fora de control. Un dels aspectes que més preocupen és l'impacte de la crisi climàtica en els oceans. Habitualment, es pensa en l'increment del nivell del mar com la principal conseqüència, però els impactes són molt més amplis i diversos. L'oceà global està sobreescalfat, és més àcid i menys oxigenat, i amb una disminució accelerada del gel marí de l'Àrtic i l'Antàrtic.

El programa europeu Copernicus acaba de publicar l'informe de l'estat de l'oceà. Dibuixa una sèrie de patrons inusuals en els sistemes marins, com la caiguda en la circulació, canvis en la producció biològica i la intensificació de les onades de calor marines. També presenta un conjunt de noves eines i tecnologies per fer un seguiment de l'oceà canviant.

A continuació, 10 impactes del canvi climàtic als mars i oceans del planeta.
 

1. Augment de la temperatura

L'increment de la temperatura global dels oceans és de 0,15 ºC / any. Una mitjana que s'acosta molt a la de l'Atlàntic entre el Cantàbric i les Illes Britàniques (0,13), però que queda molt curta respecte a mars petits com el mateix Mediterrani (0,34), el Bàltic (0,48) i el mar Negre (0,70).
 

2. Rècord negatiu de gel a l'Antàrtida

El gel marí de l'Antàrtida s'ha reduït dràsticament enguany, assolint els nivells més baixos el maig i juny d'ençà que hi ha registres perdent fins a 2,2 milions de km2. També hi va haver rècord negatiu al setembre, en el moment on tradicionalment assoleix la màxima superfície.
 

3. Pèrdua constant del gel a l'Àrtic

El gel marí de l'Àrtic manté una disminució sostinguda les darreres dècades. Des de 1979, s'han perdut 3,5 milions de km2, una superfície que més que multiplica per sis la de l'estat francès.
 

4. Acceleració de l'augment de nivell del mar

L'increment del nivell de mar s'ha accelerat passant a una mitjana global de 3,3 mm per any, provocant efectes en els ecosistemes, les infraestructures costaneres i les economies locals. El comportament de cada mar és molt dispar: 4,8 mm al Bàltic, 3,9 al Cantàbric i 2,3 al Mediterrani, per exemple.
 

5. Més onades de calor marines

Els episodis d'onades de calor marines són cada vegada més freqüents, amb l'augment d'un episodi cada 5-10 anys. L'informe adverteix que poden alterar permanentment els hàbitats naturals i les cadenes alimentàries, afectant tot l'ecosistema.
 

6. Menys oxigen i més acidificació

També és molt clara la tendència de menys oxigen i més acidificació, amb una reducció constant del pH de l'oceà global. El baix nivell d'oxigen provoca canvis en els ecosistemes marins i un impacte directe en la pesca.
 

7. Oceans verdosos

Canvis de coloració, de blau a verd. Les aigües d'Escòcia van patir unes floracions inusuals de cocolitòfors -el plàncton marí- estiu del 2021, tornant el mar turquesa. El fenomen s'associa a temperatura atípica i la variació del vent.

 

8. Surgències a la costa

Ciclons intensos com la tempesta Blas va provocar que les Illes Balears visquessin el novembre de 2021 l'esdeveniment de surgència més intens de la dècada, amb una caiguda sobtada de la temperatura superficial de 6 °C, amb graus impactes a la qualitat de l'aigua i també a la pesca.
 

9. Canvis en la circulació oceànica

S'ha constatat una caiguda de l'intercanvi de calor oceànic entre el 4% i el 9% sobre la dorsal de Groenlàndia-Escòcia, un sistema que juga un paper crucial en la circulació oceànica així com en el clima de l'Àrtic i d'arreu del món.

 

10. Impacte de les onades

Augment dels fenòmens litorals extrems. L'informe constata l'increment d'impactes sobre el litoral per episodis d'onades extremes a la zona de São Paulo, al Brasil.

Pots consultar aquí l'informe complet del programa Copernicus sobre l'estat dels oceans:
 

Informe sobre l'estat dels oceans - programa Copernicus by naciodigital on Scribd



Arxivat a