Acció Climàtica vol desviar aigua de l'Ebre al Priorat per garantir el reg i l'activitat econòmica

El conseller Mascort afirma que té el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per abastir els pantans de la comarca

Vinyes al Priorat
Vinyes al Priorat | Tarragona Digital
Nació
14 de gener del 2024
Actualitzat a les 16:30h
La sequera posa en escac, entre altres, el sector primari català i el sector agrari. Per això, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat dos projectes per desviar aigua del riu Ebre i garantir un reg de suport al Priorat, per tal d'assegurar l'activitat econòmica de la comarca, centrada en la vinya i l'olivera. Segons el conseller David Mascort, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, propietària del riu i que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, n'està al corrent i ha donat el vistiplau.

Les dues propostes, que són independents, captaran aigua del riu Ebre per abastir els embassaments de la comarca. D'una banda, el Govern proposa portar l'aigua des de Garcia, a la Ribera d'Ebre, fins al pantà dels Guiamets i després, al de Siurana. D'altra banda, es planteja connectar el pantà de Margalef al canal Garrigues-sud i, en paral·lel, les obres de l'EDAR de Reus obriran la porta a "deixar de fer servir la concessió" de Riudecanyes. Amb tot, la previsió és enllestir-ho tot pel 2027 i utilitzar 5 hm³ d'aigua anuals.

Falset ha estat el punt de trobada aquest diumenge entre els representants del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els principals actors del Priorat. Així, alcaldes, comunitats de regants i representants de les denominacions d'origen de vi han escoltat de primera mà els dos projectes amb què es planteja garantir un reg de suport per a la comarca. Segons Mascort, es tracta d'una "solució estructural" per assegurar el futur del sector, ja que enguany cap dels tres pantans prioratins ha tingut suficients recursos per a la campanya de reg.
 

60 milions d'euros de pressupost i tres anys d'obres

El punt en comú entre els dos projectes és l'origen de l'aigua: en ambdós casos provindria del riu Ebre. D'una banda, la connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud, que es calcula que s'enllestirà pel 2026, beneficiarà els municipis de Palma d'Ebre Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabacés, el que es tradueix en unes 1.400 hectàrees agràries de la conca del riu Montsant. La previsió del departament és licitar la redacció del projecte executiu aquest any i licitar les obres l'any vinent.

El segon projecte, més "costós", consisteix a bombar aigua des de Garcia fins al pantà dels Guiamets en primer terme i posteriorment, al pantà de Siurana. Aquesta proposta afectarà una superfície de reg de 1.588 hectàrees, repartides entre els municipis Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera del Montsant, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta i Torroja del Priorat. En aquest cas, Mascort ha puntualitzat que el projecte depèn que entri a la pròxima planificació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i la previsió de la conselleria és que el projecte s'enllesteixi en tres anys, el 2027.

En conjunt, el Departament calcula que es requerirà un pressupost de 60 milions d'euros i un volum anual d'aigua de cinc hectòmetres. Segons el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, es tracta d'una captació de volums "molt baixos" per garantir el futur agrícola de la comarca. "No estem parlant d'ampliar regadius ni de donar més extensió al que hi ha ara, simplement seria garantir la supervivència del nostre model agrari", ha defensat. En aquesta línia, ha descartat que els projectes despertin el rebuig per part de les entitats ecologistes, "sobretot si se solucionen els problemes de les conques internes" amb l'aposta de la regeneració d'aigua de l'EDAR de Reus.