Alarma pel risc d'«atropellament imminent» de l'os del port de la Bonaigua

El cadell ha perdut la por als humans i, després de dos intents de foragitar-lo, els Agents Rurals ja no descarten haver-lo de capturar

El cadell d'os, a tocar del port de la Bonaigua
El cadell d'os, a tocar del port de la Bonaigua | Cedida pels Agents Rurals
29 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:08h
L'os bru que ronda per la carretera del port de la Bonaigua, al municipi d'Alt Àneu, s'està convertint en una de les principals preocupacions dels veïns del nord del Pallars Sobirà i de les autoritats ambientals. Malgrat ser foragitat en dues ocasions -la darrera aquest passat dimarts i utilitzant bales de goma- l'animal continua prop de la zona, tot i que no se l'ha tornat a veure.

Una situació que ha encès totes les alarmes, tant pel risc d'accidents de trànsit, com pels curiosos que podrien acostar-se massa a l'animal. I és que el plantígrad està demostrant una actitud molt confiada i còmoda envers els humans i s'ha deixat veure en nombroses ocasions des de principis de juny. En aquest sentit, una pregunta sobrevola la ment de moltes persones. Per què l'animal no es mou del lloc tot i els intents de fer-lo marxar?
 

L'edat de l'os és clau

Tal com explica a Nació la cap dels Agents Rurals a l'Alt Pirineu i Aran, Anna Servent, el primer factor a tenir en compte és l'edat de l'os. "És un individu jove, d'un o dos anys i mig, i encara està aprenent", afirma. En aquest sentit, explica que han copsat un canvi de comportament de l'animal des del primer cop que se'l va veure. "Als primers vídeos, quan se'l veia creuant la carretera, tenia por, però a poc a poc s'ha acostumat, té molta curiositat", afirma Servent.
 

El cadell d'os, a tocar del port de la Bonaigua Foto: Cedida pels Agents Rurals


Tant és així, que l'os ha anat agafant confiança i ja no té tanta por als humans. De fet, els Agents Rurals han pogut observar com l'exemplar es podia passar hores i hores dalt del talús de la carretera mirant els cotxes. Per altra banda, puntualitza Anna Servent, "no és estrany que l'os sigui a la zona, ja que Alt Àneu és un municipi amb molta presència d'ossos". Tanmateix, la seva actitud envers els humans preocupa, tot i que des que se'l va foragitar per segona vegada, "la seva reacció ja no és igual de còmoda", puntualitza.

Un altre dels motius de la constant presència de l'os és la facilitat de trobar aliment, explica Servent. L'os es dedica a aixecar pedres durant tot el dia i es nodreix principalment d'insectes, sobretot de formigues, tal com han pogut comprovar examinant els seus excrements. Així mateix, l'època de zel, entre finals de primavera i principis d'estiu, també provoca que el jove os s'allunyi dels mascles dominants, molt agressius amb els cadells i altres mascles. "Creiem que ha trobat refugi, la zona li dona cobertura".
 

No convé que s'acostumi als humans

Malgrat que l'os de la Bonaigua mostri curiositat i no tingui una reacció agressiva contra els humans, la seva presència reiterada és un gran problema. "Al final és un animal salvatge, i si percep perill, pot reaccionar", alerta la cap dels Agents Rurals. Per això, la principal recomanació per a la gent de la zona i els visitants és mantenir la distància amb l'animal i no aproximar-s'hi. "Ens interessa que no s'acostumi a la presència humana", no ens convé", afirma.

Precisament, aquest perill va comportar que es realitzés el segon foragitament, el passat dimarts 27 de juny, amb bales de goma més potents. Des de llavors, el plantígrad ja no s'ha vist més, però els Agents Rurals continuen amb el dispositiu de seguiment. Si l'os tornés a ser vist prop de la carretera, es procediria a un tercer foragitament, avança Anna Servent.

Si aquesta estratègia tampoc donés resultat, el protocol d'ossos problemàtics preveu en la seva segona fase capturar l'os i col·locar-li un dispositiu GPS. Una possibilitat, però, que segons Servent "s'ha de valorar molt bé", ja que depèn de molts factors, entre els quals l'edat del plantígrad, que podria fer variar la hipotètica actuació.

 

Els ecologistes alerten del risc d'“atropellament imminent”

Mentre els Agents Rurals –juntament amb tècnics d'Acció Climàtica, Forestal Catalana i agents dels Mossos d'Esquadra- han intentat en dues ocasions sense èxit foragitar l'os de la carretera del port de la Bonaigua, els ecologistes alerten del risc d'un “atropellament imminent”.

Entitats com l'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu i Ecologistes en Acció, entres altres, consideren que la pressió del trànsit rodat i els curiosos que visiten la zona “provoquen situacions límit”. Asseguren que les mesures previstes en el protocol s'han aplicat de “manera deficient i sense la celeritat que la situació requereix”.
 

Els Agents Rurals han intentat sense èxit foragitar l'os del port de la Bonaigua. Foto: Agents Rurals


En aquest sentit, critiquen que en 19 dies només s'hagin fet dues intervencions, quan el protocol n'exigeix tres en un màxim de dues setmanes. “Hores més tard de cada intervenció, l'exemplar d'os bru ha continuat freqüentant el mateix lloc, amb pocs metres de diferència”, asseguren els ecologistes.

A més, sol·liciten que es facin anàlisis toxicològiques de la carronya que, segons Agents Rurals, algú va dipositar per a atreure a l'os. Les entitats pretenen que es determini si hi ha hagut alguna voluntat d'enverinament, com va passar amb l'os Cachou a la Val d'Aran. Finalment, sol·liciten que s'emeti un comunicat oficial adreçat a turistes, excursionistes i veïns indicant que està absolutament prohibit acostar-se a l'os, fotografiar-lo i difondre la seva ubicació.

Arxivat a