El canvi climàtic és un fenomen global, però amb implicacions a tots i cadascun dels racons del planeta. A Catalunya, per exemple, el clima mediterrani té les dècades comptades. Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estima que a mitjan segle ja no serà present al nostre país i s'haurà substituït per les condicions pròpies de regions estepàries i semiàrides.
El clima estepari dominarà el litoral català
Barcelona acull aquesta setmana el Congrés Internacional de Meteorologia de l'European Meteorological Society. En aquest marc s'hi ha presentat un estudi sobre l'evolució dels climes de la península Ibèrica i de les Illes Balears que pronostica el retrocés de les condicions mediterrànies a la península Ibèrica. Blanca Arellano, professora de la UPC, destaca que analitza de manera conjunta l'evolució de temperatures, precipitacions i períodes de sequera. "Ens interessa per tal de veure com s'han d'adaptar les edificacions", explica en declaracions a Nació, ja que l'equip d'investigadors forma part del CPSV, centre de recerca vinculat a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB).
La investigació analitza els canvis produïts en els darrers 50 anys i els projecta per al 2050. Al conjunt de l'Estat la precipitació es reduiria entre un 14 i un 20% mentre que la temperatura augmentaria 1,43 ºC més que les mitjanes de la darrera dècada.
En aquest context, el clima mediterrani deixarà de ser dominant a bona part de la península Ibèrica. Desapareixerà per complet al litoral i prelitoral català, es veurà reduït a la mínima expressió a Andalusia i Extremadura i, en canvi, passarà a ser rellevant a zones actualment més fredes com Galícia i part d'Euskal Herria.
Arellano adverteix que l'anàlisi s'ha fet amb una grandària de malla gran, fet que deixa fora de l'anàlisi els microclimes tan propis del nostre país. Ara bé, les dades de l'estudi indiquen que dos terços de Catalunya passaran a estar dominats per un clima estepari i semiàrid, mentre que part del País Valencià podria evolucionar cap a condicions desèrtiques.
El futur clima de Catalunya
La Catalunya del 2050 estarà marcada per un clima que, segons la distribució més utilitzada, es denomina sec estepari fred (bsk). Més enllà de la classificació, les dades indiquen una clara reducció de la precipitació així com una distribució molt més irregular. "Els episodis de sequera seran més freqüents, però també els fenòmens extrems vinculats a pluges torrencials", assenyala la investigadora de la UPC. També no hi ha cap dubte amb l'augment de temperatura: "Els estius seran molt llargs i les onades de calor ja seran habituals des de la primavera fins a la tardor, amb unes estacions intermèdies que passaran a ser quasi inexistents", afegeix.
- Temperatura mitjana de 15,84 ºC, +1,43 ºC respecte al període 2013-2022.
- Un augment de 22,7 dies d'estiu i 7,2 nits tropicals més de mitjana respecte a 2013-2022.
- Una pluviometria mitjana de 417 mm, 126,3 menys que el 1971-2022 i 109,7 menys que la darrera dècada.
- Les precipitacions extremes augmentaran un 45% respecte al període 1971-2000, assolint 43 mm anuals.