Catalunya es prepara per a una major expansió del llop

Es crea un grup de treball per millorar la coexistència entre l'animal i les poblacions locals

A Catalunya hi ha cinc llops establerts
A Catalunya hi ha cinc llops establerts | Cedida pel Departament d'Acció Climàtica
Nació
25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:42h
A inicis del segle XXI es va tornar a detectar el llop a Catalunya, moltes dècades després d'haver-se donat per extingit. Des d'aleshores s'han detectat una vintena d'exemplars diferents, però es considera que només hi ha cinc mascles establerts. Tanmateix, la possibilitat que s'expandeixi més tant en població com en territori obliga a anticipar-se. En aquest sentit, s'acaba de crear un grup de treball per millorar la coexistència entre l'animal i les poblacions locals.


El Grup de Treball del Llop a Catalunya, liderat pel Departament d'Acció Climàtica, s'ha reunit per primera vegada aquest dimecres a Barcelona. Integra representants del sector ramader, l'ambiental i experts amb la missió de consensuar les accions a impulsar per a la prevenció i la gestió del conflicte amb el llop si finalment s'arrela una població estable a Catalunya. 

Actualment, només hi ha individus aïllats que provenen de la població de llops presents a França i de moment només s'han detectat dues femelles solitàries els últims 20 anys, però cap evidència de reproducció.

Tanmateix, el grup de treball s'ha creat per anticipar-se a un possible escenari de futur. Liderat per Acció Climàtica, el nou grup depèn de la Taula Sectorial Agrària d'Oví i Cabrum, que és l'òrgan principal d'interlocució entre el departament i els diferents sectors agrícoles i ramaders de Catalunya.

Entre els objectius del nou òrgan també hi ha el de facilitar sinergies i teixir relacions entre tots els actors socials, en especial les organitzacions professionals agràries i ramaderes i el tercer sector ambiental. Aquest espai servirà també per consensuar, entre les diferents àrees de l'administració i les organitzacions agràries, ramaderes i ambientals, les principals accions de gestió del llop.
 

Sense presència detectada de cap femella els últims 5 anys

A partir de l'any 2003, es van començar a fer-ne les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès. Vint anys després a Catalunya no hi ha una població reproductora establerta de llops, tot i que hi ha presència d'individus aïllats, que són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França; per tant, tots ells d'origen italoalpí.

Actualment, hi ha cinc exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya, tots mascles. Un al Ripollès, al nord del Solsonès; a l'Alta Ribagorça –amb identificacions al Pallars i la Val d'Aran-; al Moianès i també de manera menys estable a l'Albera, a l'Alt Empordà.

En canvi, en els darrers cinc anys no s'hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció. Aquest 2023 només s'ha constatat un dany causat pel llop, al Moianès.