Terra

​Catalunya necessita 10 episodis de pluja com el del cap de setmana per superar la sequera

Les precipitacions, que van deixar més de 50 litres a les capçaleres, només han fet augmentar lleugerament les reserves de Sau

  • La pluja ha permès augmentar el cabal del Ter -
Publicat el 02 de maig de 2023 a les 11:36
Actualitzat el 03 de maig de 2023 a les 13:39
[impactesequera]
Catalunya va viure aquest cap de setmana l'episodi de precipitació més important de l'any. En algunes comarques, va trencar fins a dos mesos sense ni una gota. A més, en comarques situades a les capçaleres dels rius de les conques internes es van superar els 50 litres per metre quadrat. Una notícia excel·lent, però que no amaga que continuem en una situació crítica amb els embassaments al 25%. De fet, segons els experts, caldria multiplicar per 10 la pluja caiguda aquest cap de setmana per superar la sequera.
[intext1]
 

Precipitacions extenses, però irregulars

Les precipitacions d'aquest cap de setmana de tres dies van arribar a bona part del país, a excepció del nord de la depressió Central. Als registres de més de 50 litres en comarques com el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa –en alguns casos en un sol dia, en altres al llarg d'una setmana amb molts xàfecs de tarda-, s'han trencat dos mesos sense ploure –més d'1 mm/dia- a bona part del litoral i prelitoral central, així com al sud de la plana de Lleida.
[nointext] [intext2]
Cinc dades a destacar de l'episodi de pluja, segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

 1. La precipitació de Barcelona del 30 d'abril, la més important des del 31 d'agost de 2022

 2. En punts del curs baix del Llobregat com Castellbisbal feia més d'un any que no plovia tant (32,7 mm)

 3. En la darrera setmana s'han superat els 50 litres en zones de capçaleres dels rius: Berguedà, Ripollès i Garrotxa

 4. Els 49,5 litres de dissabte a Núria són la precipitació més important des del 29 d'agost de 2020

 5. S'ha trencat la ratxa de dos mesos sense pluja (menys d'1 mm/dia) al litoral i prelitoral central, així com al sud de pla de Lleida. Tot i això, han estat registres inferiors a 5 mm
[intext3]
Tenint en compte que el dèficit hídric acumulat se situa entorn dels 600 litres, els experts consideren que serien necessaris 10 episodis com els d'aquest cap de setmana per superar la sequera. Sigui com sigui, s'ha trencat una dinàmica molt negativa –el març i les dues primeres setmanes d'abril van ser els pitjors d'aquests més de dos anys de període sec- i és possible que torni a ploure el cap de setmana vinent.
 

La pluja només es nota a Sau

La pluja va fer revindre rius i rieres. El gran beneficiat va ser el Ter –cal tenir en compte que dissabte van caure quasi 60 litres a Ulldeter, on neix el principal riu de les conques internes- que va arribar a multiplicar per 15 el seu cabal.

Tanmateix, de moment, les precipitacions s'han notat poc als embassaments. Cal tenir en compte que la pluja que cau es queda majoritàriament al sòl i a les plantes –la denominada aigua verda s'estima en el 80%- mentre que la resta s'escola cap a rius i aqüífers. Després d'episodis de sequera prolongats, aquest escolament és inferior.
 

Evolució % capacitat diària embassament de Sau

[graficSau2020]
Tot amb tot, l'embassament de Sau és dels pocs que està augmentant el seu volum en els darrers dies. La fi del transvasament cap a Susqueda, sumat als ruixats de tarda dels darrers dies al Ripollès i Osona n'havien frenat la caiguda, que havia arribat a un mínim del 6,52% –a només mig punt del rècord històric-. Ara ha pujat al 7,74%.

[noticia]255860[/noticia]
A l'embassament de la Baells, per la seva banda, les pluges de la capçalera del Llobregat han frenat la caiguda d'un pantà que no passa del 25,48%. En canvi, continua el descens de les reserves d'aigua al Cardener: la Llosa del Cavall està al 23,52% i Sant Ponç, amb una caiguda molt pronunciada, al 29,4%.

De fet, al conjunt de les conques internes de Catalunya tot i l'episodi de pluja, les reserves hídriques nomes han frenat la davallada i ara estan al 25,33%. El director de l'ACA, de fet, ha xifrat en només 2-3 hm, l'aportació de les precipiacions. En canvi, sí que s'ha notat en el risc d'incendi: amb una reducció molt important a la meitat est, excepte a l'Empordà.
 

Un abril molt sec a gran part de Catalunya

Tot i aquest episodi de pluja, l'abril ha estat molt sec a gran part de país. De fet, en el triangle format pel Pallars Jussà, el Baix Llobregat i el Montsià, la precipitació s'ha situat entre el 0 i el 30% de l'habitual.

Segons el Meteocat, ha estat sec a la part nord-oriental i al Pirineu, mentre que es pot considerar normal o lleugerament plujós a la zona a cavall entre el Berguedà i el Bages. En aquest sentit, a circulació zonal i la persistència anticiclònica que han caracteritzat el mes d’abril expliquen la distribució de l’anomalia de precipitació.
 

Anomalia de precipitació de l'abril 2023 respecte a la mitjana climàtica


Per altra banda, ha estat un mes càlid a Catalunya especialment al prelitoral sud, Prepirineu occidental, altiplà Central i punts del Bages i Osona. En el cas de Barcelona, ha estat abril més càlid d'ençà que es tenen registres. Concretament, l'Observatori Fabra –amb una sèrie més que centenària- ha registrat una temperatura mitjana de 16,1 ºC, 2,2 ºC per sobre l'habitual, segons dades facilitades per l'observador Alfons Puertas. Les màximes han estat extraordinàriament altes –cada dia per sobre la mitjana- i amb una desviació de +3,3 ºC.

L'episodi de pluja del cap de setmana ha situat el registre de l'abril en 36 litres –lluny de la mitjana de 60-, però que ha evitat l'abril més sec de la història i també els quatre primers mesos de l'any amb menys pluja des de que hi ha dades.

[impacte]