De les promeses a la realitat: el planeta s'encamina cap a un augment de 3 ºC

El compliment dels compromisos dels estats duplica l'increment de temperatura prevista a l'Acord de París

Hi ha molta diferència entre els acords globals i els compromisos dels estats
Hi ha molta diferència entre els acords globals i els compromisos dels estats | envato elements
20 de novembre del 2023
Actualitzat el 27 de novembre a les 14:07h
L'Acord de París sobre canvi climàtic va marcar l'objectiu de limitar a 1,5 ºC l'increment de temperatura global respecte a l'era preindustrial (o, com a màxim 2 ºC). Aquest marc no decideix qui i com ha d'assumir els esforços per aquesta reducció i són els estats firmants els que proposen els seus objectius. La suma de tots aquests compromisos -les denominades contribucions nacionals determinades (NDC, per les seves sigles en anglès) marca un camí preocupant: un augment entre 2,5 i 2,9 ºC.

 

Caldria reduir un 42% les emissions per al 2030

Estabilitzar l'augment de la temperatura en 1,5 ºC -un llindar que ja es podria assolir puntualment aquest 2023- requereix reduir un 42% les emissions per al 2030. Fer-ho a 2,0 -un escenari que suposa multiplicar per 4,7 els morts per calor- tampoc és fàcil: rebaixar les emissions un 28%.
 
La realitat és una altra, segons l'informe Emissions Gap Report 2023: Broken Record, presentat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), pocs dies abans de la COP28 de Dubai. L'any passat les emissions van augmentar un 1,2% i les concentracions dels tres principals gasos d'efecte hivernacle -CO2, CH4 i N2O- van tornar a marcar un rècord històric.

Amb les polítiques actuals, l'any 2030 les emissions no s'hauran reduït ni un 42 ni un 28%, sinó que augmentaran un 3%. Encara podria ser pitjor: en el moment de signar l'Acord de París, el camí traçat situava l'increment en un 16%.
 

Duplicar la temperatura de l'Acord de París

Amb l'objectiu de l'1,5 ºC pràcticament impossible -l'informe quantifica que ja només té un 14% de possibilitats-, la major part dels escenaris pràcticament dupliquen aquesta xifra. De fet, amb les polítiques actuals s'avança cap a un increment de +3,0 ºC.
 

Escenaris amb les actuals polítiques i NDC


Si es tenen en compte les NDC dels estats la situació no millora massa. Amb les mesures incondicionals -que els estats es comprometen a fer tant sí com no-, s'avançaria molt poc: 2,9 ºC. Si, en canvi, es tenen en compte totes les mesures condicionals: l'augment seria de 2,5 ºC, igualment molt per sobre de l'Acord de París. I atenció: perquè una cosa són les promeses i l'altra la realitat: caldrà veure si es compleixen o no aquests compromisos.

Aquestes dades obligaran a moure fitxa als països a la COP28. En aquest sentit, a Dubai s'ha de fer el primer gran balanç global de l'Acord de París -el denominat Global Stocktake-. Una possibilitat real és que els estats surtin de Dubai amb l'encàrrec de redactar noves NDC per intentar avançar cap a objectius comuns més ambiciosos, segons explica Gisela Torrents Monegal, ambientòloga i tècnica en justícia climàtica de l'Observatori Desca.