El canvi climàtic fa canviar cap a verd el color dels oceans

Un estudi de la revista "Nature" assenyala que en els últims 20 anys més de la meitat dels oceans han passat de blau a tons més verdosos

La presència de fitoplàncton va fer més verdós l'oceà Atlàntic
La presència de fitoplàncton va fer més verdós l'oceà Atlàntic | NASA
Nació
12 de juliol de 2023, 18:45
Actualitzat: 19:14h
El mar és cada dia més verd i menys blau. Un estudi del Centre Nacional d'Oceanografia del Regne Unit que ha estat publicat a la revista Nature aquest dimecres ha fet servir imatges per satèl·lit a partir d'una innovadora aproximació metodològica que ha demostrat que els ecosistemes de plàncton estan canviant, cosa que afecta de retruc al color de l'aigua. Els autors de l'estudi han detectat un augment de la reflectància a la longitud d'ona del verd que afecta el 56% dels oceans i que vinculen al canvi climàtic.
 

L'acció humana, la gran responsable

El motiu, segons apunten,té a veure amb l'acció humana i no pot atribuir-se a la variabilitat natural any rere any. Tot i això, la causa específica responsable del canvi de tonalitat marina és desconeguda. Els investigadors han pogut constatar com les regions més afectades són les més pròximes a l'equador, zones on els ecosistemes marins estan variant a causa de l'escalfament global.

Una de les investigadores, Stephanie Dutkiewicz, assegura que els resultats no són sorprenents, sinó "aterridors". En aquest sentit, recorda que "aquests canvis són coherents amb els canvis induïts per l'home al nostre clima". L'autor principal de l'estudi, el científic B. B. Cael, es referma en la idea que aquesta "és una altra forma amb què els éssers humans estan afectant la biosfera". 


El color de l'aigua, segons recorden els autors de l'estudi, és un reflex literal dels organismes que hi habiten. El canvi de tonalitat, però, és pràcticament imperceptible per la vista humana, i s'ha pogut detectar en part gràcies al satèl·lit marí Aqua, que ha monitorat el color de l'aigua des de fa més de vint anys.


 

Coherent amb l'escalfament global

Per comprovar si els canvis de tonalitat podrien estar relacionats amb el canvi climàtic, els investigadors van comparar les observacions amb els resultats d'un model que simulava com els ecosistemes marins podrien respondre als nivells creixents de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Els canvis observats, expliquen els investigadors de l'estudi, coincideixen amb els del model.