El canvi climàtic també alenteix la rotació de la Terra

Un estudi publicat a la prestigiosa "Nature" apunta que el desgel massiu a Groenlàndia i l'Antàrtida obligarà a reajustar la mesura del temps

La rotació de la Terra s'està alentint, un nou efecte del canvi climàtic
La rotació de la Terra s'està alentint, un nou efecte del canvi climàtic | goinyk / envato elements
28 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 23:44h

El canvi climàtic provoca impactes de tota mena. Segurament, un de poc esperable és en la mesura del temps. Un estudi publicat a la prestigiosa revista Nature mostra la relació entre escalfament global i l'alentiment de la rotació de la Terra a causa del desgel massiu a Groenlàndia i l'Antàrtida.
 

La Terra, un rellotge inexacte

Més enllà del canvi climàtic, la Terra no és un rellotge gens precís. De fet, com assenyala Duncan Carr Agnew, investigador de la Universitat de Califòrnia a San Diego, a l'article publicat a Nature aquest dimecres, la velocitat de rotació no és constant.

Tradicionalment, era necessari afegir segons per tal de quadrar aquestes inexactituds. Concretament, se'n van introduir 23 entre 1972 i 1999. Curiosament, en els darrers anys la tendència "natural" de la Terra havia estat la contrària, a augmentar la velocitat de la rotació. Això havia posat sobre la taula la possibilitat, per primera vegada, d'eliminar un segon. Una decisió encara no presa, prevista per al 2026 i que, a diferència d'afegir-ne, presenta més dificultats a l'hora de sincronitzar els equips informàtics d'arreu del món. "Serà un problema sense precedents", assegura l'investigador.

Tanmateix, escalfament global està esdevenint una nova alteració. Concretament, l'efecte del desgel massiu de Groenlàndia i l'Antàrtida provoca una inèrcia que frena l'acceleració de la velocitat angular de la Terra. Segons l'investigador Duncan Carr Agnew, aquest efecte obligaria a endarrerir fins al 2029 el fet d'eliminar un segon del sistema de mesura del temps.
 

No pot ser un impacte positiu del canvi climàtic

L'alentiment de la rotació es produeix en una fase natural d'acceleració. Malgrat això, l'investigador de la Universitat de San Diego prefereix evitar qualificar-ho com un impacte positiu del canvi climàtic. "Seria el mateix que en un llac contaminat, considerar que és bonic pels colors que pren l'aigua", explica en un comunicat.

En canvi, destaca que la capacitat de l'escalfament global de modificar, fins i tot, la velocitat amb la qual gira la Terra és un "altre indici que estem tenint un efecte sobre el planeta que mai abans s'havia vist".

Es dona la circumstància que fa anys que es qüestiona el sistema de mesura UTC i s'ha marcat el 2035 com l'any per abordar-ne el canvi. En aquest sentit, l'autor no descarta que l'alteració pel canvi climàtic obligui a avançar aquesta modificació.

Arxivat a