El drama humà del canvi climàtic: 70.000 morts per calor a Europa en un estiu

Un estudi d'ISGlobal estima que la mortalitat de l'estiu del 2022 va ser pitjor de la calculada inicialment

L'estiu de 2022 va ser el més càlid a Europa
L'estiu de 2022 va ser el més càlid a Europa | AndresGarciaM / iStock
Nació
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:40h
El canvi climàtic és una emergència sanitària. No per al 2030 o el 2035, sinó ja actualment. Ho ha tornat a assenyalar un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha recalculat a l'alça la mortalitat per calor de l'estiu de 2022. Al conjunt d'Europa van morir 70.000 persones, quasi 10.000 més dels que es va calcular inicialment.
 

Una nova meteodologia de càlcul

L'equip investigador de l'ISGlobal va utilitzar dades diàries per reestimar la mortalitat causada per les temperatures rècord de l'any 2022 i va concloure que en estudis anteriors s'hauria subestimat la mortalitat en un 10,28%, fet que implicaria que la mortalitat relacionada amb la calor l'any 2022 fos de 70.066 morts, i no de 62.862 morts com originalment s'estimava.

Els resultats, extrets a través d'un nou enfocament metodològic de seguiment diari, indiquen que les morts causades per les altres temperatures han estat subestimades en sèries setmanals, quinzenals i mensuals. L'estudi, publicat a la revista The Lancet Regional Health-Europe, del grup de la prestigiosa The Lancet, apunta que les dades diàries són necessàries per estimar amb precisió l'impacte de les temperatures càlides sobre la mortalitat.

L'objectiu de l'estudi era desenvolupar un marc teòric que quantifiqués els errors derivats de l'ús de dades agregades, com sèries de temperatura i mortalitat setmanals o mensuals. Per desenvolupar aquest marc teòric, es van agregar les sèries diàries de temperatura i mortalitat de 147 regions de 16 països europeus entre 1998 i 2004, i es van analitzar i comparar les estimacions de la mortalitat associada a la calor i el fred per diferents nivells d'agregació: diària, setmanal, quinzenal i mensual.

Els resultats van mostrar diferències en les estimacions epidemiològiques segons l'escala d'agregació temporal. Concretament, es va trobar que, en general, els models setmanals, quinzenals i mensuals subestimen els efectes de la calor i el fred en comparació amb el model diari, i que aquesta infraestimació augmenta com més gran és l'escala d'agregació temporal.

De fet, en un estudi previ, els mateixos autors van utilitzar models epidemiològics setmanals i els resultats van ser diferents: van estimar una mortalitat prematura de 62.286 persones durant l'any 2022 a Europa. Per al període 1998-2004, el model de dades setmanal va subestimar aquestes xifres en un 8,56% i un 21,56%.

"És important destacar que les diferències van ser molt reduïdes durant els períodes de fred i calor extrems, com l'estiu de 2003, amb una subestimació de només el 4,62% en el model de dades setmanal", subratlla Joan Ballester, l'investigador d'ISGlobal que lidera el projecte Early-Adapt del Consell Europeu de Recerca.

Segons l'investigador, en casos on no sigui possible disposar de dades diàries, l'ús de sèries temporals setmanals, que són fàcilment accessibles en temps real a escala europea, són una solució, ja que ofereixen "una bona aproximació de les estimacions obtingudes en el model de dades diàries".
 

La mortalitat es pot multiplicar per quatre

L'estiu del 2022 va ser excepcional a Catalunya i Europa. Tanmateix, tot apunta que serà la "nova normalitat". De fet, el recent informe de Lancet Countdown, l'estudi de referència sobre salut i emergència climàtica, apunta que la mortalitat per calor es multiplicarà per quatresi la temperatura augmenta fins als 2,0 ºC respecte a l'era preindustrial.

Un altre informe, del Programa de Nacions Unides sobre Medi Ambient, apunta que amb les polítiques actuals ens dirigim cap a un augment de 3,0 ºC. De fet, si tots els països compleixen els seus compromisos individuals, l'increment continuaria superant de molt l'Acord de País: entre 2,5 i 2,9 ºC.