​El Niño ja és aquí: com ens pot afectar a Catalunya?

Cinc preguntes amb resposta del major fenomen de variabilitat climàtica natural de la Terra

El Niño afecta el règim global de precipitacions
El Niño afecta el règim global de precipitacions | piyaset / iStock
06 de juliol de 2023, 16:00
L'Organització Meteorològica Mundial va certificar aquest dimarts que el Niño ja és una realitat. El considerat el fenomen de variabilitat climàtica natural més important de la Terra tindrà en els mesos vinents efectes globals, però també a Catalunya. Al conjunt del planeta provocarà temperatures anormalment més altres, mentre que al nostre país també afavorirà mesos de calor i, inicialment, de precipitacions normals o per sobre la mitjana.
 

Què és el Niño?

El Niño –més enllà de l'escalfament global per les emissions de gasos d'efecte hivernacle- és el fenomen que més impacta en la variabilitat del clima global. Consisteix en un increment de la temperatura de la superfície del mar a les zones oriental i central del Pacífic equatorial. És la fase calenta del cicle ENSO (El Niño-oscil·lació del sud), mentre que la Niña representa la fase freda.

El nom, per cert, prové del fet que se solia produir entorn de les festes de Nadal. Els pescadors de les costes del Perú van batejar-lo com el Niño, en referència al naixement del nen Jesús. La Niña, per la seva banda, pren la denominació per ser el fenomen oposat.


L'escalfament anormal d'aquesta zona del Pacífic provoca un canvi, inicialment, en la circulació oceànica, i posteriorment, de l'atmosfèrica, explica Toni Barrera, tècnic en canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya. Com més intens sigui el fenomen, més capacitat té d'influir en el conjunt del clima planetari.


 

Per què l'OMM va certificar-ne l'inici aquesta setmana?

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) és l'agència de les Nacions Unides centrada en el temps, el clima i els recursos hídrics. Aquest dimarts va certificar l'inici d'un episodi que, de mitjana, s'acostuma a allargar entre 9 i 12 mesos.

El comunicat no deixa de ser un formalisme, assenyala l'expert del Meteocat. Cada agència té un barem: fa unes setmanes el va declarar la NOAA nord-americana –quan va constatar que la temperatura de l'aigua era 0,5 ºC superior a la mitjana pacífica- i aquesta setmana ha estat el torn de l'OMM. L'agència australiana, en canvi, no ho farà fins que l'increment sigui de 0,8 ºC.

És el primer Niño des del 2016, any que es va considerar el més càlid de la història d'ençà que hi ha registres. “Augmentarà considerablement la probabilitat que es batin rècords de temperatura i s'experimenti una calor extrema en moltes parts del món i als oceans”, assenyala Petteri Taalas, secretari general de l'agència de les Nacions Unides.
 

Quan es notarà més el Niño?

La intensitat i la durada del Niño determinarà si els impactes no només són més forts sinó també si arriben en més regions de la Terra, com a la Mediterrània. De moment, l'OMM assenyala que el fenomen té un 90% de possibilitats de mantenir-se fins al setembre i, posteriorment, allargar-se fins a final d'any.


Tot plegat arriba en un context marcat per un triple rècord de calor global diària. Del dilluns 3 al dimecres 5 de juliol la temperatura del planeta ha superat per primera vegada en la història els 17 ºC. És ja conseqüència del Niño? Toni Barrera assenyala que malgrat que hi pugui ajudar, la influència d'aquest fenomen encara és regional i que, per tant, es pot atribuir molt més a l'escalfament global pel canvi climàtic. De fet, l'anterior rècord diari es va produir el 24 de juliol de 2022 (16,92 ºC). “Va ser la temperatura més alta, malgrat viure el tercer any d'un episodi intens de la Niña”, explica l'expert del Meteocat.

En aquest sentit, l'Organització Meteorològica Mundial apunta que la influència en temperatures extremes es notarà més el 2024 que no pas enguany. Els seus pronòstics indiquen que en el període 2023-2027 hi ha fins a un 98% de possibilitats de batre el rècord anual del 2016 i un 66% de superar –almenys un any- l'increment d'1,5 ºC respecte a l'era preindustrial que marca l'Acord de París.
 

Per què s'ha d'estar atent a l'evolució del Niño?

El Niño és considerat el major fenomen de variabilitat climàtica natural de la Terra, però en aquesta ocasió es produeix en un moment on els indicadors vinculats a l'escalfament global estan disparats i ens situen cada vegada més a prop dels temuts punts d'inflexió climàtica.


“L'anunci de l'OMM és una manera d'indicar als governs de tot el món que es preparin per limitar els efectes que pugui tenir a la salut, als ecosistemes i a les economies”, alerta Petteri Taalas, secretari general de l'agència de Nacions Unides. “Les alertes i mesures preventives per fer front als episodis meteorològics extrems són clau per salvar vides i mitjans de subsistència”, afegeix.

En aquest sentit, el Niño s'associa habitualment en un increment de pluviositat en algunes zones meridionals d'Amèrica del Sud, el sud dels Estats Units, el corn d'Àfrica i Àsia Central. En canvi, provoca grans sequeres en algunes parts del sud d'Àsia, Amèrica Central i el nord d'Amèrica del Sud. Els huracans també veuen alterada la seva temporada: se n'afavoreixen al centre i l'est del Pacífic, mentre que, en general, se'n dificulta la formació a l'Atlàntic.
 

Provocarà rècords de temperatura també a Catalunya?

La influència del Niño contribuirà a viure un nou estiu càlid a Catalunya, malgrat que difícilment s'assoliran els registres històrics de l'any passat. També caldrà veure si, tal com indiquen els experts internacionals, l'impacte és major de cara al 2024.
 
L'altra gran pregunta és com influirà en la precipitació, en un moment on la sequera ha disminuït la intensitat gràcies a les pluges de maig i, sobretot, de juny. És possible que a curt termini l'efecte sigui beneficiós. En aquest sentit, el canvi en els corrents oceànics derivats de l'escalfament del Pacífic provoca un increment de temperatura a l'Atlàntic. “Aquest fet suposa la formació de més borrasques i la possibilitat que descarreguin tempestes i ruixats”, assenyala Toni Barrera.
 

Relació entre el Niño i sequeres a Catalunya (1980-2009)


Tot plegat podria permetre tenir un estiu i una tardor amb la precipitació normal per l'època o, fins i tot, una mica per sobre. Ara bé, què passarà si el Niño s'allarga? En aquest cas, les previsions ja no serien tan favorables i mostrarien un 2024 molt sec. “Les sequeres més importants de Catalunya han coincidit amb aquest fenomen”, explica l'expert del Meteocat.