Els estats de la Unió Europea han donat suport aquest dimarts a una revisió de les normes de la Política Agrícola Comuna (PAC) per rebaixar els requisits ambientals que han de complir els agricultors per rebre ajudes. Inclou l'exempció de controls i sancions a petites explotacions agràries -menys de 10 hectàrees- per alleugerir la càrrega administrativa dels pagesos. La decisió l'han pres representants dels estats reunits en el Comitè Especial d'Agricultura, que s'ha trobat abans de la reunió de ministres que se celebra aquest dimecres a Brussel·les. En un comunicat, els estats han defensat la decisió perquè aportarà simplificació i "reducció de la càrrega administrativa" als pagesos.
La decisió, que encara ha de ratificar el Parlament Europeu, s'ha pres a través d'un procediment d'emergència per tirar endavant una proposta que la Comissió Europea havia posat sobre la taula el 15 de març amb la intenció de calmar les protestes dels agricultors a la majoria de països de la UE. De fet, la reunió de ministres d'Agricultura d'aquest dimecres està marcada un altre cop per les protestes dels pagesos belgues al barri europeu de Brussel·les per pressionar els ministres.
Segons ha explicat el ministre espanyol d'Agricultura, Luis Planas, a Espanya es beneficiaran d'aquesta exempció uns 345.000 agricultors, que representen el 50% dels beneficiaris de la PAC. Segons ha avançat, la reforma s'aplicarà de forma retroactiva des de l'1 de gener del 2024.
A nivell de la UE, la supressió dels controls i multes mediambientals afecta el 65% dels beneficiaris de la PAC, però només el 10% de les terres. Per aquest motiu, apunten els estats, "reduirà significativament la càrrega adminsitrativa relacionada amb els controls als agricultors".
L'acord també inclou que els estats puguin donar "derogacions temporals i dirigides" sobre algunes exigències per rebre les ajudes en moments de "condicions climàtiques imprevistes". Aquestes exempcions temporals es poden aplicar en les exigències sobre cobertura mínima del sòl en períodes sensibles, el tant per cent mínim de guaret i la rotació de terres de collita.
Ara, el Parlament Europeu ha de donar el vistiplau a la mesura. La cambra comunitària ha decidit portar la proposta per la via d'urgència i es preveu que l'adopti en el ple de finals d'abril. Així, si tot va segons el previst, la regulació es començarà a aplicar a finals de primavera.
Brussel·les obre la porta a prohibir que es pagui als agricultors menys del cost de producció
El comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, ha assegurat aquest dimarts que analitzaran la possibilitat d'incloure que no es pugui pagar menys als agricultors del cost que han hagut d'assumir en la producció en la revisió de la directiva de pràctiques comercials deslleials.
En la roda de premsa posterior a la reunió de ministres d'Agricultura, Wojciechowski ha dit que es tracta d'una mesura "difícil d'executar", però ha remarcat que cal prendre mesures per garantir un "preu just" als pagesos. Per la seva banda, el ministre belga, David Clarinval, ha assegurat que els 27 han demanat a la Comissió Europea més "solucions" per respondre a les demandes dels agricultors i "més flexibilitat" en les obligacions sobre aiguamolls i torberes.
Greenpeace critica el desmantellament de les normes ambientals
Greenpeace ha criticat el "desmantellament" de les normes ambientals a la UE, després que els 27 hagin acordat rebaixar els requisits verds per respondre a les demandes dels agricultors. L'organització lamenta que les mesures s'estiguin tirant endavant "sense un vertader debat democràtic" i en "només unes setmanes".
"Tampoc hi ha hagut una necessària avaluació de l'impacte de la proposta ni hi haurà opció d'esmenes", ha apuntat en un comunicat la seva responsable d'Agricultura, Helena Moreno. Per Greenpeace, la decisió dels 27 per apaivagar les protestes dels pagesos "no només és antidemocràtica, sinó que no aborda "l'arrel de la crisi dels agricultors".