La calamarsada que va matar una nena a la Bisbal no hauria passat sense canvi climàtic

Un estudi atribueix a l'escalfament anòmal del Mediterrani la formació de pedres de fins a 12 centímetres

Les pedres van arribar als 12 centímetres, rècord a l'Estat
Les pedres van arribar als 12 centímetres, rècord a l'Estat | Cedida a l'ACN
26 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 23:48h

El 30 d'agost de 2022 una calamarsada sense precedents va descarregar a les comarques gironines. L'epicentre es va produir a la Bisbal d'Empordà on es van registrar pedres fins a 12 centímetres, una mida mai vista abans a la península Ibèrica. Es van produir 67 ferits i també la mort d'una nena de només 20 mesos, en la que es considera la primera víctima mortal directa per calamarsa a Europa des del 1997. Ara, un estudi vincula aquell episodi extrem de manera directa al canvi climàtic: sense l'escalfament anòmal del Mediterrani no s'haurien pogut formar pedres d'aquestes dimensions.
 

Una quantitat d'energia sense precedents

La pedregada mortal de la Bisbal d'Empordà es va produir en plena onada de calor marina al Mediterrani. És el que ha analitzat i demostrat un equip de la Universitat de Valladolid i que ha publicat a la revista Geophysical Research Letters.

En aquest sentit, s'arriba a la conclusió que el mar emmatzemagava una quantitat d'energia sense precedents, una situació que no es pot explicar sense l'escalfament global. Es tracta, per tant, d'un estudi d'atribució, que acaba explicant com un fenomen extrem -amb una probabilitat baixíssima- està provocat pel canvi climàtic.