La Terra ja viu a crèdit

Aquest 2 d'agost s'arriba al Dia de la Sobrecapacitat: el planeta ha esgotat tots els recursos que genera en un any

La Terra ja ha arribat al Dia de la Sobrecapacitat
La Terra ja ha arribat al Dia de la Sobrecapacitat | WhitcombeRD / iStock
01 d'agost del 2023
Actualitzat a les 9:15h
El planeta i la societat humana ja tornen a viure a crèdit. Aquest dimecres 2 d'agost s'arriba al Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, la data del calendari on ja s'han esgotat tots els recursos que podrà generar en tot l'any. Que l'impacte ambiental no para de créixer ho mostra el fet que aquest càlcul aplicat el 1971 situava aquest punt el dia de Nadal. Això suposa que en poc més de mig segle s'hagi passat de "necessitar" una sola Terra, als actuals 1,7 planetes.
 

La data s'estabilitza

L'única bona notícia és que els darrers anys es manté força estable el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra (Overshot Day en anglès). Es tracta d'un càlcul que realitzat la Global Footprint Network, una entitat internacional de prestigi centrada en l'anàlisi i difusió del concepte de la petjada ecològica.

Enguany s'hi arriba el 2 d'agost, un dia més tard que el 2021. De fet, en la darrera dècada la data es manté amb poques alteracions, amb l'excepció del 2020 on la pandèmia va suposar un "respir" pel consum de recursos de la Terra i, puntualment, es va endarrerir fins al 16 d'agost.
 

Tanmateix, en quaranta anys s'ha viscut un procés d'increment accelerat d'aquesta capacitat per esgotar els recursos. Si el 1983 era el 4 de desembre, el 1993 ja avançava fins al 27 d'octubre. El canvi de segle situava el càlcul en 12 de setembre (2003) i una dècada més tard ja era el 3 d'agost (2013), xifra molt similar a l'actual.

 

Com es calcula el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra?

El Dia de la Sobrecapacitat marca la data en què la demanda de recursos i serveis ecològics per part de la humanitat supera el que la Terra pot regenerar (oferta) en el conjunt de l'any.

L'oferta o biocapacitat, sigui pel conjunt de la Terra o per un país, es defineix a partir de la seva superfície biològicament productiva tant de la terra com del mar, fet que inclou forests, conreus i caladors pesquers..

En l'altra cantó de la balança, la petjada ecològica mesura la demanda de la població de productes alimentaris i de fibra d'origen vegetal, productes ramaders i pesquers, fusta i altres productes forestals, espai per a infraestructures urbanes i boscos per absorbir les seves emissions de diòxid de carboni dels combustibles fòssils.

Les dues mesures es calculen amb hectàrees i, en funció de com la demanda supera l'oferta, es calcula quin dia del calendari s'arriba al Dia de Sobrecapacitat i aquell territori passa a viure a crèdit.
 

L'Estat ja fa mesos que l'ha superat

La data global és aquest 2 d'agost, però la responsabilitat no és la mateixa ni per països ni per individus. A manca de disposar de dades que mostrin la diferència segons el nivell de renda, sí que es pot veure de manera agregada per estats.

En aquest sentit, el país que esgota més ràpidament els seus propis recursos és el Qatar (10 de febrer), seguit de Luxemburg (14 de febrer). El 13 de febrer ho fan els gegants nord-americans -Canadà i els EUA-, però també els Emirats Àrabs Units, país que precisament enguany acollirà la COP28 de canvi climàtic.
 

En el cas de l'estat espanyol el Dia de Sobrecapacitat es va produir el 12 de maig, per darrere de diversos països de la Unió Europea com Bèlgica (26 de març), Suècia (3 d'abril), França (5 de maig) i amb dades molt similars a Itàlia (13 de maig), Regne Unit (15 de maig) o Grècia (19 de maig).

L'únic país que frega la sostenibilitat és Jamaica, que esgota els seus propis recursos el 20 de desembre. També destaquen Iraq (24 de novembre), Cuba (25 de novembre), Indonèsia (3 de desembre) i Equador (6 de desembre).