​Les Muntanyes de Prades seran el 14è parc natural de Catalunya

El Govern impulsa la consulta prèvia del futur parc que abasta 22 municipis i cinc comarques

El futur parc natural inclou 22 municipis i cinc comarques
El futur parc natural inclou 22 municipis i cinc comarques | Turisme Siurana
07 de desembre del 2022
Actualitzat el 09 de juny del 2023 a la 13:38h
Les Muntanyes de Prades seran el 14è parc natural de Catalunya. El Govern va donar llum verda aquest dimarts a l'inici de la consulta prèvia a l'elaboració del projecte de decret del futur espai protegit que inclourà 22 municipis i fins a cinc comarques

Quin àmbit tindrà el futur parc natural?
 5 comarques: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Garrigues i Priorat.

 22 municipis: Alcover, Alforja, Arbolí, Capafonts, Cornudella, el Vilosell, l’Albiol, l’Aleixar, la Febró, la Pobla de Cérvoles, la Riba, la Selva del Camp, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Mont-ral, Prades, Ulldemolins, Vallclara, Vilanova de Prades, Vilaverd, Vimbodí i Vilaplana.

 Superfície: 30.700 hectàrees.

 Espais de protecció superior que inclou: Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) del Bosc de Poblet, reserves naturals parcials (RNP) del Barranc del Titllar i el Barranc de la Trinitat i espais de la Xarxa Natura 2000 i de ZEPA.

 Valors: la coexistència de paisatges plenament mediterranis amb altres de centreeuropeus, i fins i tot boreals, converteix el futur parc en un territori molt interessant des del punt de vista biogeogràfic.

Aquesta fase inicial permetrà conèixer les expectatives que tant la ciutadania com els ajuntaments implicats tenen davant la creació del nou parc natural i el seu funcionament. Així mateix, s'oferirà als municipis suport tècnic per ajudar-los a encarar aquesta fase del procés amb garanties i per permetre una bona atenció als dubtes de la ciutadania.

La consulta pública prèvia és un tràmit obligatori i és la primera etapa d'un procés participatiu més ampli, que es desenvoluparà més endavant, segons ha precisat el Govern. Així, posteriorment els treballs continuaran amb unes sessions participatives a la zona, la fase d'informació pública i l'audiència a les persones interessades i als ens locals, fins que la Generalitat aprovi la creació del nou parc definitivament. 

La declaració com a parc natural comporta una protecció especial i la definició d'un règim d'ordenació i gestió de l'àmbit territorial de les Muntanyes de Prades superior al que disposa fins ara.
 

El catorzè parc natural de Catalunya

La creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades fa quasi 50 anys que està sobre la taula. Va aparèixer al Llibre blanc de la gestió de la natura dels Països Catalans de 1976, tot i que a la Segona República es marcava com un espai de protecció prioritària. Amb l'arribada del segle XXI, els diversos executius de la Generalitat n'havien assumit la proposta, però s'ha anat ajornant repetidament. És una demanda dels ajuntaments de la zona i també de la Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades.

Quan sigui una realitat, es convertirà en el catorzè parc natural de Catalunya, el primer des de la declaració el 2015 del Parc Natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Aquesta és la llista completa:

 Aiguamolls de l'Empordà
 Alt Pirineu
 Cadí-Moixeró
 Cap de Creus
 Capçaleres del Ter i del Freser
 Collserola
 Delta de l'Ebre
 Els Ports
 El Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
 Montseny
 Montserrat
 Sant Llorenç del Munt i l'Obac
 Serra de Montsant
 Zona Volcànica de la Garrotxa

Més enllà dels parcs naturals oficials, la Generalitat també utilitza la denominació col·loquial de “parcs naturals” a altres figures de protecció com parc nacional, paratges nacionals d'interès natural i reserves naturals, que fan créixer la llista fins a 20.
 

 Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
 Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet
 Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera
 Reserves Naturals del Delta del Llobregat
 Paratge Natural d'Interès Nacional de Pinya de Rosa

Arxivat a