Polèmica per una batuda de caça que va provocar la fugida d'un os bru

Una entitat ambientalista reclama que es prohibeixin mentre Acció Climàtica assegura que estava autoritzada i es va actuar correctament

Un os bru fugint en plena batuda de caça a l'Alt Pallars
Un os bru fugint en plena batuda de caça a l'Alt Pallars | Vídeo cedit per ADLO
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:41h
Una batuda de caça al nord del Pallars Sobirà va provocar la fugida d'un os bru. Aquest fet ha indignat l'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu (ADLO) que, en declaracions a Nació, reclama a Acció Climàtica que es prohibeixi la caça en zones amb presència permanent d'aquest gran mamífer. Des del departament, per la seva banda, expliquen que la batuda estava autoritzada i que els caçadors van actuar correctament.
 

Graven un os fugint de la batuda

El passat diumenge 18 de febrer es va realitzar una batuda de caça amb gossos a l'Alt Pallars, en una zona límitrofa amb el parc natural de l'Alt Pirineu. Membres de l'entitat ambientalista ADLO van seguir-ho a distància i van documentar que un individu d'os bru marxava espantant pels crits, els trets i els gossos.

Al vídeo cedit a Nació es pot veure com un os fuig de la batuda muntanya avall mentre caçadors i gossos exercien l'activitat per carenes i barrancs. Els ambientalistes denuncien que aquests fets "provoquen una situació d'estrès i persecució cap a una espècie en perill d'extinció com és l'os bru", i lamenten que casos com aquest "es repeteixen continuadament".

Pau Vázquez, portaveu d'ADLO, explica a aquest mitjà que la batuda estava autoritzada, tal com confirma el Departament d'Acció Climàtica. Ara bé, asseguren que és evident que provoca una greu alteració de l'ecosistema, especialment per la presència de gossos, no només en el cas de l'os sinó també en el gall fer, "espècies amb una distribució geogràfica molt reduïda".
 

Acció Climàtica assegura que es va respectar el protocol

Fonts del Departament d'Acció Climàtica expliquen que en aquesta batuda, que estava autoritzada, es van respectar els protocols. En aquest sentit, assenyalen que no es va afectar la zona restringida per la presència de trencalòs i que, respecte a l'os, van deixar de disparar quan van veure l'animal i van esperar que marxés de la zona.

La mateixa conselleria pot restringir batudes durant un període de dues setmanes si tenen constància de la presència d'una femella d'os amb cries, fet que no es va produir en aquest cap de setmana. Es considera que és el moment de més risc i quan l’ossa pot ser perillosa per l’instint de defensar els petits.

També recorden que el cap de colla i altres participants en la batuda havien assistit a una formació de la Fundación Oso Pardo, precisament per saber com comportar-se en casos com els d'aquest diumenge. "Ho van seguir al peu de la lletra", assenyalen les fonts consultades per Nació.
 

Quatre ossos morts per causes humanes

En els darrers anys s'han registrat al Pirineu fins a quatre morts d'ossos per causes humanes, una de les quals precisament en una batuda amb gossos. Es tracta de l'exemplar Sarousse, mor per un tret de caçador a la comarca de la Ribagorça. Aquella mort va provocar que, per primera vegada, s'establissin dues zones d'exclusió de caça a les valls d'Ansó i Echo.

A l'Arieja, per la seva banda, van morir els ossos Caramelles i Griboulle, també amb incidents vinculats a caçadors. Finalment, Cachou va morir el 2020 víctima d'un enverinament a la Val d'Aran, que va motivar la primera investigació judicial a l'Estat per homicidi per la mort d'un animal.

En aquest sentit, des de l'associació ADLO es reclama al Departament d'Acció Climàtica que prohibeixi les batudes amb gossos a les zones amb presència permanent d'os bru, tal com s'ha fet a Osca. "Si són necessàries actuacions de control cinegètic, ho haurien de fer professionals qualificats i no pas caçadors sense formació", puntualitza Vázquez.
 

Trampes de caça il·legals

La polèmica per la batuda arriba pocs mesos després que els Agents Rurals denunciessin dues persones per un delicte de maltractament animal. Tot plegat, després de trobar una quinzena de trampes per capturar animals de grans dimensions al nord del Pallars Sobirà, en una zona molt freqüentada per ossos bruns. En aquella ocasió, com a mínim, va resultar afectat un cabirol.

Fonts dels Agents Rurals han confirmat a Nació que el cas ara està en mans de la justícia i que està pendent de celebrar-se el judici.

Arxivat a