Qualsevol persona que s'hagi acostat les darreres setmanes a l'embassament de Sau haurà notat un canvi molt important en el paisatge. No només pel reverdiment de l'entorn –fins i tot a tocar de l'església-, com sobretot per l'augment de nivell de l'aigua, que ha cobert moltes de les construccions de l'antic poble que havien emergit a causa de la sequera.
[intext1] [nointext]
La sensació es confirma amb les dades. L'1 d'abril Sau estava al 6,54% de la seva capacitat, una xifra que encara va baixar una mica més fins a arribar deu dies després al 6,51%, el mínim del segle XXI (i a escasses dècimes del valor assolit l'abril de 1990). Va ser aleshores quan es va aturar definitivament el transvasament d'aigua cap a Susqueda i l'operació poc exitosa de retirada de peixos.
% embassament Sau (Ter)
[graficSau2020]Deixar d'enviar aigua cap a Susqueda i les pluges que, pràcticament cada dia, han afectat el nord-est del país han contribuït a més que duplicar el volum d'aigua. Del 6,5% d'inicis d'abril s'ha passat al 13,42% d'aquest dimecres, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.
[intext2]
El sistema Ter no guanya reserves
En aquests dos mesos Sau i Susqueda actuen com a vasos comunicants o, cosa que és el mateix, el guany de recursos hídrics en el primer embassament pràcticament coincideix en el segon. L'1 d'abril l'embassament de Susqueda –que està aigües avall del Ter- estava al 40,5% i tenia unes reserves de 94,40 hm3. Actualment, està a poc més del 35% i el volum envasat s'ha situat en 81,9 hm3.% embassament Susqueda (Ter)
[graficSusqueda2020]Si tenim en compte el conjunt dels embassaments del sistema Ter els comptes són clars. L'1 d'abril sumaven 105,22 hm3 –com a comparació, la ciutat de Barcelona en consumeix 90 en un any-, l'11 d'abril eren 103,84 i aquest dimecres se situava en 104,09. És a dir, després de diverses setmanes de pluges, els embassaments del Ter estan lleugerament per sota que fa dos mesos.
[intext3]
La situació del Ter és força similar a la del conjunt de les conques internes. Les precipitacions –especialment les de la darrera setmana- han permès frenar el buidatge i, fins i tot, un lleuger augment. En aquest sentit, després de dies al voltant de 25,2%, aquest dimarts el conjunt dels pantans havien ascendit fins al 25,5%.
[impacte]