La Terra registra el dia més calid de la història d'ençà que hi ha dades

La temperatura mitjana va situar-se en 17,15°C en el conjunt del planeta, per sobre de la xifra rècord del juliol del 2023

Del 3 de juliol del 2023 al 23 de juliol del 2024 hi ha hagut 59 dies que han estat els més càlids registrats
Del 3 de juliol del 2023 al 23 de juliol del 2024 hi ha hagut 59 dies que han estat els més càlids registrats
Redacció
25 de juliol de 2024, 20:17
Actualitzat: 20:17h

El dilluns 22 de juliol va ser el dia més càlid de la Terra des que es tenen registres. Així ho assenyala l'informe preliminar del servei de canvi climàtic del programa europeu Copernicus. La xifra? 17,15ºC en el conjunt del planeta, per sobre dels 17,09 que havia marcat la jornada anterior, que en tot cas, ja havien superat el rècord registrat el 2023 (17,08ºC), en què per primer cop en la història de la sèrie se superaven els 17 graus de mitjana.

Els paràmetres ordinaris de la sèrie varien entre els 12 i els 16 graus. En els darrers anys, però, els 17 graus cada cop s'han fet menys estranys, una conseqüència clara i directa de l'escalfament global que afecta el planeta, que s'ha accentuat amb l'aparició de fenòmens com ElNiño. En ple juliol, això afecta diàriament Catalunya amb la presència d'onades de calor més afilades i la propagació de les nits tòrrides en territori català.

En el comunicat de Copernicus, ressenyen, precisament, l'augment dels registres que va produir-se el juliol del 2023. Des d'aleshores, s'ha consolidat una roda de rècords mensuals globals de temperatura, s'hagi situat en un escalfament d'1,63 °C respecte a l'era preindustrial, segons les dades del projecte europeu Copernicus. Del 3 de juliol del 2023 al 23 de juliol del 2024 hi ha hagut 59 dies que han estat els més càlids des d'almenys el 1940, quan va començar la sèrie.

Per què el rècord de temperatura cau en juliol?

En aquest sentit, el director del servei de canvi climàtic de Copernicus, Carlo Buontempo, creu que no serà l'últim cop que es bat: "El que sorprèn és com és de grossa la diferència entre la temperatura dels darrers 13 mesos i els rècords anteriors. Ens trobem en un territori realment inexplorat i, com més es continuï escalfant el clima més veurem com es baten nous rècords en els pròxims mesos i anys”. 

La temperatura global tendeix a arribar al seu màxim anual entre finals de juny i principis d'agost. Això coincideix amb l'estiu de l'hemisferi nord, en què els seus patrons de temperatura arrosseguen la resta a escala global. La terra del nord s'escalfa a un ritme més ràpid que el que es refreden els oceans del sud. 

Arxivat a