La visita de Pelosi a Taiwan, emmarcada en la seva gira per l'Àsia, ha estat una incògnita fins a última hora, un fet que ha avivat, encara més la incertesa. A més a més, és la primera per part d'un alt representant dels Estats Units en 25 anys.
Fonts pròximes a l'assumpte han indicat en declaracions a la cadena de televisió xinesa CCTV que poc abans que l'avió hagi aterrat a l'Aeroport de Songshan diversos caces Su-35 de la força aèria xinesa han creuat l'estret de Taiwan.
By traveling to Taiwan, we honor our commitment to democracy: reaffirming that the freedoms of Taiwan — and all democracies — must be respected.
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
Read my opinion piece in the @washingtonpost on why I’m leading a Congressional delegation to Taiwan.https://t.co/tLhIzvfkTH
El gegant asiàtic considera l'illa com la seva província rebel a pesar que ha declarat la seva independència i compta amb el suport dels Estats Units i la Unió Europea. De fet, Pelosi ha publicat aquest mateix dimarts -en el moment de fer-se públic el seu aterratge a l'illa- un article d'opinió al The Washington Post on ha defensat que "viatjant a Taiwan, fem valdre el nostre compromís amb la democràcia: reafirmem que les llibertats de Taiwan -i de totes les democràcies- han de ser respectades".
En un fil publicat al seu perfil de Twitter, la presidenta del congrés estatunidenc ha fet servir fragments de l'article per explicar que hi ha una comunicació fluida amb els líders taiwanesos, quelcom que "reafirma" el suport nord-americà a l'illa i "promou els interessos comuns" entre ambdós territoris. Uns interessos entre els quals, ha destacat, "l'avenç cap a una regió indo-pacífica lliure i oberta". Està previst que aquest dimecres Pelosi es reuneixi amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen.