
Un activista grec, reclamant el 'no'. Foto: Reuters/Europa Press.
Grècia vota diumenge si accepta o no les condicions que la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) -l'anomenada "Troika"- per prolongar els programes de refinançament del deute. Un referèndum endimoniat, en què guanyi el "sí", guanyi el "no", el país continuarà en un cul de sac polític. "En cinc anys, Grècia ha tingut sis partits al govern!", s'exclama el periodista del diari Kathimerini Nick Malkoutzis, que aquest divendres va rebre el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2015, lliurat per l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.
"La gent va votar Syriza perquè tenia la percepció que ja ho havia provat tot, no necessàriament perquè creguessin en el seu programa. Van votar Syriza per canviar, amb l'esperança de millorar respecte els cinc últims anys de retallades. De fet, Syriza no té un pla concret sobre què ha de fer, per això va canviant els seus objectius sobre la marxa", exposa.
Tot amb tot, rebutja frontalment la visió de Syriza com un partit populista -"el rescat d'ara... el va negociar l'antic govern de Samaràs!", s'exclama-, i sosté que "ara es fa evident" que les condicions eren impossibles d'assumir. "Samaràs va convocar eleccions per no trobar-se ell amb aquest conflicte", assegura.
Divisió social profunda

Els grecs que conserven la feina, temerosos del 'Grexit'. Foto: Reuters/Europa Press.
L'analista destaca que fa cinc anys que els grecs pateixen retallades, i que ara la societat ha arribat "al límit". "Hi ha massa gent que ja ha perdut la paciència amb les polítiques recomanades per la UE", s'exclama.
Escenaris (negres) de futur
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, defensa el "no" al referèndum de diumenge. En aquest cas, es veurà encara més legitimat per reclamar més intensament una quitança del 30% del deute. Dels tres socis de la 'troika', tan sols la directora del FMI, Christine Lagarde, s'ha mostrat oberta a reestructurar el deute grec. Però no ha aconseguit que ni la CE, ni el BCE, ni Angela Merkel, s'hi mostrin mínimament disposats. Per tant, l'estabilitat político-econòmica continuarà com fins ara, fins i tot potser més agreujada.
Però, si guanya el "sí", com apunten les últimes enquestes... el futur no es presenta gaire millor, apunta Malkoutzis. Tsipras pot dimitir sense signar les condicions de la "Troika", i la conservadora Nova Democràcia podria mirar de bastir un govern alternatiu, amb els socialistes del Pasok i el partit de centre/centre-esquerra To Potami. "Però encara caldria que algun diputat de Syriza donés suport a aquesta majoria alternativa", apunta.
Una alternativa seria que Tsipras convoqués eleccions anticipades de cara a final de juliol, una situació també crítica, perquè Grècia haurà de fer front, justament aquells dies, a un nou pagament de deute. I el país no tindria govern per fer-hi front. "Tsipras podria acceptar el 'sí' popular, firmar les condicions i llavors convocar eleccions. Molt bé. Però quina garantia hi ha que el govern en funcions, o el nou govern, pagui?", es pregunta.