Grècia vota en un referèndum clau pel futur de l'euro

El govern de Tsipras demana el vot pel 'no' per acabar amb el "xantatge" mentre la UE avisa que està en joc la permanència grega a l'Eurozona

Publicat el 05 de juliol de 2015 a les 09:05

Papereta del referèndum grec Foto: Europa Press


Dia clau pel futur de Grècia i l'Eurozona. Uns 10 milions de ciutadans grecs estan cridats a les urnes aquest diumenge per votar en un referèndum sobre les condicions proposades per la Troica a canvi del diners pendents del seu programa. Unes condicions, però, que ja ni tan sols estan sobre la taula i que tampoc permetrien cobrar els diners pendents del rescat, expirat el passat dimarts.

Més que l'acceptació d'unes propostes tècniques, amb el referèndum el primer ministre Alexis Tsipras busca l'aval polític dels grecs a la seva gestió i el rebuig del que segons ell és un "xantatge" de la UE per acceptar més retallades. L'Eurozona, però, adverteix que Tsipras posa en risc la permanència grega a l'euro.

Alexis Tsipras va anunciar divendres passat la convocatòria d'un referèndum per decidir sobre les últimes propostes de la Troica, que ell considerava inacceptables. La pregunta del referèndum, complicada i tècnica, diu: "Hauria de ser acceptat el pla d'acord que van presentar la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional a l'Eurogrup del 25.06.2015 i que conté dues parts, que constitueixen una proposta unificada? El primer document es titula 'Reformes pel final de programa actual i més enllà' i el segon 'Anàlisi preliminar de la sostenibilitat del deute'".

Amb tot, la proposta de la Troica ja no és sobre la taula, perquè l'Eurogrup va considerar que després de cinc mesos de converses Grècia havia abandonat les negociacions amb la convocatòria del referèndum i la recomanació de votar 'no'. Dilluns, davant de la incertesa i la manca de liquiditat dels bancs grecs, es va imposar un 'corralito' i des de llavors els ciutadans del país hel·lè només poden retirar 60 euros en efectiu.

A més, dimarts el govern grec va incomplir un pagament de 1.500 milions d'euros amb l'FMI, entrant per tant en fallida tècnica. El de Grècia va ser el primer impagament a l'FMI d'una economia del món occidental, i el més gran de la història de l'organisme internacional. L'impagament va arribar el mateix dia que va caducar el segon programa de rescat grec.

Grècia, asseguren líders com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, o el primer ministre italià, Matteo Renzi, vota sobre si vol o no seguir dins de l'Eurozona. Una visió que rebutja el govern d'Alexis Tsipras, que considera que ningú els pot expulsar de l'euro. "Tenim la justícia de part nostra", va assegurar Tsipras durant la gran manifestació del 'no' prèvia al referèndum.

Segons el primer ministre grec, i líder de Syriza, un 'no' a la consulta d'aquest diumenge no és un rebuig a l'euro, sinó al "xantatge" dels creditors de Grècia. "Enviarem un missatge d'esperança i dignitat a Europa i al món", defensava Tsipras, que creu que no es pot deixar Europa "en mans dels que volen acabar amb la seva tradició democràtica".

Per altra banda, els partits que han ocupat tradicionalment el poder, com el Nova Democràcia de l'exprimer ministre Andonis Samaras, han reclamat amb insistència el vot pel 'sí' per evitar la sortida de l'euro. També ha entrat en escena l'exprimer ministre Kostas Karamanlis, advertint que el 'no' trauria a Grècia "del cor d'Europa".

La majoria de les enquestes apunten a un empat tècnic entre els partidaris del 'sí' i el 'no', i la clau, com és habitual, serà pels indecisos. Tots dos bàndols han celebrat en els últims dies manifestacions multitudinàries a Atenes, i la tensió és màxima tenint en compte la situació d'urgència dels bancs, que segons els experts podrien tenir liquiditat per aguantar, només, fins dilluns.

A més, la continuïtat del govern d'Alexis Tsipras també podria dependre del resultat de la consulta, especialment perquè amb un 'sí' la seva posició com a interlocutor amb Europa quedaria fortament debilitada. De fet, el ministre de Finances, Yanis Varoufakis, ja ha advertit que podria dimitir si no aconsegueix una victòria del 'no' en el referèndum. Segons Varoufakis, abans es "tallaria un braç" que acceptar un acord que no inclogui la reestructuració del deute.

El govern grec ha proposat negociar un tercer rescat amb l'Eurozona, a través del nou fons de rescat, i que hauria d'anar acompanyat d'un pla per reestructurar el deute, que ja arriba al 180% del PIB. El propi FMI ha admès en un informe que Grècia ha d'aconseguir una quitació d'almenys el 30% del deute, que es considera insostenible.

De moment, l'Eurogrup ha declinat negociar cap pas més per a Grècia fins que no hi hagi sobre la taula els resultats del referèndum. Amb un 'no' al referèndum Alexis Tsipras considera que la seva capacitat per negociar un acord millor per Grècia sortiria reforçada.