Israel confirma l'acord d'alto el foc amb Hamàs després de la «crisi d'última hora»

L'oficina de Benjamin Netanyahu dona llum verda al pacte i confirma la reunió del govern hebreu per ratificar-lo

Benjamin Netanyahu, en imatge d'arxiu
Benjamin Netanyahu, en imatge d'arxiu | Europa Press
17 de gener de 2025, 08:34
Actualitzat: 10:21h

L'oficina del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha confirmat la ratificació de l'acord per a l'alto el foc a la Franja de Gaza i segella així el pacte amb Hamàs després de tots els imprevistos d'última hora que semblava que ho farien saltar tot pels aires. Fa gairebé vint-i-quatre hores, el mateix executiu denunciava el fet que l'organització palestina intentava generar "una crisi d'última hora" i extorsionar la nació hebrea. Hamàs, però, va declarar des del primer moment que en cap cas aquesta era la seva intenció i "no havia modificat cap punt del pacte" clausurat davant la mediació del govern de Qatar. 

Netanyahu ha convocat una reunió del gabinet de seguretat per a aquest divendres per tal de celebrar una votació sobre l'acord, que serà aprovat l'endemà dissabte. "L'estat d'Israel està compromès a assolir tots els objectius de la guerra, inclòs el retorn de tots els nostres ostatges, tant els vius com els morts", ha declarat en un comunicat facilitat a Times of Israel.

El problema per a Netanyahu, ara, és intern. Diversos membres de l'ala més conservadora i extrema han declarat que el pacte "és perillós" i han amenaçat de dimitir. Diversos alts càrrecs del braç polític de Hamàs van reaccionar immediatament des de dijous al matí per recalcar que el grup islamista palestí "està compromès amb l'acord d'alto el foc anunciat pels mediadors". 

Com seria l'alto el foc a Gaza?

Aquesta aturada de les hostilitats, on han mort més de 46.600 persones, la majoria víctimes palestines constaria de tres períodes o fases. La primera d'elles suposaria l'alliberament de 33 ostatges en mans de Hamàs. Dones, nens, homes majors de 50 anys, ferits o malalts serien els perfils de les persones que serien retornades a Israel. 

La segona fase suposaria l'alliberament de la resta d'ostatges vius, que serien soldats i homes menors de 50 anys. També s'entregarien els cossos de tots aquells que hagin mort durant el seu captiveri. Des del govern de Benjamin Netanyahu han assegurat que comptabilitzen fins a 96 persones segrestades, encara que haurien registrat la mort de 34 ostatges. Què farà Israel a canvi de l'alliberament de les persones en captiveri? El pla suposarà que 1.000 palestins empresonats quedin en llibertat.

La futura governabilitat de Gaza passarà per les negociacions que es duran a terme en la tercera fase. Israel ja ha deixat clar que ni Hamàs ni l'Autoritat Palestina han de governar l'enclavament, però això xoca de manera frontal amb el futur de bona part de Palestina. L'executiu de Benjamin Netanyahu ha insistit, en diverses vegades, que seran ells els que "dirigeixin la seguretat" en els pròxims temps.

La comunitat internacional demana respectar els termes del pacte

Els líders del G7 insten Israel i Hamàs a respectar "tots els termes" de l'alto el foc i l'alliberament d'ostatges que van pactar aquest dimecres per a la Franja de Gaza. En una declaració publicada aquest divendres, els països també han fet una crida perquè les parts negociïn "de forma constructiva" les fases posteriors de l'acord per garantir-ne "la implementació plena i la fi permanent de les hostilitats".

El comunicat del G7 arriba poc després que Israel confirmés l'acord per a l'alliberament d'ostatges i l'anunci d'una reunió aquest divendres del gabinet de seguretat del govern per ratificar-lo. No obstant això, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha deixat clar que el país manté "tots els objectius de la guerra".

Arxivat a