
Com si es tractés d'una relació de parella que passa per un mal moment, els grecs viuen la crisi amb la Unió Europea (UE) com qui s'ha passat la vida cometent infidelitats i ara, de sobte, se li vol cobrar la factura i fer-lo fora de casa. "D'acord, hem gastat per damunt de les nostres possibilitats, d'això n'hem après la lliçó, però ara el que necessitem és que Europa ens doni una segona oportunitat", afirma Konstantinos, un guia turístic grec, que afirma amb convenciment que votarà pels conservadors de Nova Democràcia. "És la única opció que ens deixa en una bona posició per negociar amb Europa; si guanyés Syriza, qui voldrà dialogar amb nosaltres?", es pregunta. D'altra banda, però, no creu que la coalició d'esquerra radical arribi a anar tant lluny com per sortir de la zona euro. "Estúpids no són, i saben que ara el millor és seguir dins l'euro", reconeix.
Amb tot, però, el discurs del líder conservador, Antonis Samaràs, sobre els perills que pot suposar l'arribada de Syriza al poder han quallat en un electorat que tem un retrocés encara més accelerat en l'economia del país per l'aplicació de receptes d'esquerra que consideren ineficients. La Laia és una jubilada incondicional de Nova Democràcia i de Samaràs perquè -diu- "és el millor" per Grècia. Rebutja frontalment qualsevol possibilitat de triomf per a Syriza. "Alexis Tsirpas i tot el seu paquet no m'agraden -exclama mentre sosté una bandera grega amb la mà dreta-, això no és el que mereix la meva gent perquè el seu programa no és per Grècia, de cap de les maneres". Assegura que ni tan sols té "por" que Syriza passi per davant de Nova Democràcia en els comicis de diumenge: "No ho puc ni imaginar que això passi, jo vaig amb els guanyadors". Per ella, mantenir Grècia dins de l'euro és el millor que pot passar. L'ambient d'alarma internacional i els plans de xoc que la UE té preparats en cas que es produeixi el pitjor escenari a Grècia li sonen a la Laia com "a un joc d'interessos".
Si els portaveus de Nova Democràcia han repetit aquests dies la idea que Tsirpas i la seva gent representen el perill d'una nova Unió Soviètica a Grècia , al carrer, aquest discurs és sostingut també per la base dels conservadors. Costas és un jove que votarà per Samaràs i es mostra convençut sobre quina és, ara per ara, la millor opció per al país, allunyada de qualsevol nostàlgia comunista: "Tenim l'esperança que guanyi Nova Democràcia perquè Grècia pertany a Europa i Syriza no està focalitzada en posar el país en aquesta direcció. A més el seu programa trenca l'economia, la seguretat, la política d'immigració; volen fer del nostre país la Rússia dels anys 1980, una nova URSS".
Vot de càstig
No obstant això, és conscient que bona part dels grecs no opina el mateix, i tant és així que han acabat col·locant Syriza en segon lloc en una carrera electoral que es presenta decisiva pel futur del país. "El problema -opina Costas- és que la gent no vota perquè se'ls cregui, és un vot de càstig contra els polítics del PASOK i de Nova Democràcia". Al seu costat, una amiga seva, la Myrto, s'hi mostra d'acord: "A banda d'això, també pensem que en cas que Tsirpas arribi al poder farà coses diferents a les que ha dit. Tenim por dels impostos que vol posar a la indústria perquè ara la manca de feina és un problema molt gran aquí, si Syriza posa impostos a les grans indústries aquestes es veuran obligades a marxar a d'altres països on paguin menys taxes. I això és dolent per a la creació de treball i també pels treballadors".
Tant Costas com Myrto creuen que el programa d'esquerres de Syriza enfonsaria l'economia en un pou sense fons, representaria "la destrucció del sector privat" i per contra s'inflaria novament un sector públic "que és el que va destrossar la nostra economia".
