Matteo Renzi, ara sí, dimiteix

El primer ministre presenta formalment la renúncia després que el Senat hagi aprovat els pressupostos | Era la condició exigida pel president Sergio Mattarella per acceptar la renúncia del cap de govern i obrir la crisi

Publicat el 07 de desembre de 2016 a les 19:08
Actualitzat el 07 de desembre de 2016 a les 21:06
Matteo Renzi ha accelerat els terminis. El Senat ha aprovat avui els pressupostos, que era el que li havia demanat el president de la República, Sergio Mattarella, abans d’abandonar el Palazzo Chigi, seu de la presidència del govern. Es preveia que aquesta votació a la cambra alta es demorés un temps, però Renzi ha tirat pel dret, acollint-se a la possibilitat de presentar una moció de confiança al Senat i fer aprovar els comptes públics amb caràcter d’urgència. Un cop aprovats, el primer ministre s'ha dirigit al Quirinal, seu de la prefectura de l’Estat, on ha lliurat –ara sí, de forma formal- el seu càrrec.

Ara comença una nova fase de la crisi, que a Itàlia solen ser llargues i enrevessades. Mattarella iniciarà els contactes amb els representants de les forces polítiques per formar un nou govern. Des de l’oposició, les veus de Beppe Grillo (Moviment 5 estrelles, el populisme postideològic) i Matteo Salvini (Lliga Nord, el populisme ultra) clamen per unes eleccions anticipades. Però amb els comptes aprovats, Mattarella no tindrà pressa i es prendrà el seu temps.

La hipòtesi d’un govern institucional, presidit per una figura de prestigi que pugui reunir suports transversals, pren força. Per convocar eleccions anticipades, a més, hi ha un problema. Amb quina llei electoral es farien? El conegut com a Italicum, que beneficia el guanyador simple, només està previst per l’elecció de la Cambra dels Diputats, ja que Renzi creia que el Senat no havia de passar per les urnes en cas que s’aprovés la seva reforma. Però el resultat del referèndum deixa el Senat com estava. La primera tasca del nou executiu serà, doncs, acordar una nova llei electoral. Aquesta crisi donarà joc.