Tragèdia a Islàndia: un turista mort i dos desapareguts en l’esfondrament d’una cova de gel

Les autoritats ja investiguen l'incident, ocorregut a la glacera més gran d'Europa, mentre els equips de rescat intensifiquen les operacions per trobar la resta del grup

Redacció
26 d'agost de 2024, 17:50
Actualitzat: 17:52h
La glacera Vatnajökull, a Islàndia
La glacera Vatnajökull, a Islàndia

Un greu accident ha tingut lloc a Islàndia, on l’esfondrament d’una cova de gel ha provocat la mort d’un turista i la desaparició de dues persones més. Els fets van ocórrer dissabte a la glacera de Vatnajökull, la més gran d’Europa, situada al sud-est del país. Aquest lloc, conegut per les seves espectaculars coves de gel, és una destinació popular per molts turistes amants de la natura i les excursions.

Segons han informat les autoritats islandeses, el grup de turistes estava visitant una de les coves de la glacera quan una part del sostre es va desplomar, fet que va ocasionar que diverses persones quedessin atrapades a l'interior. Els equips de rescat van actuar immediatament i han aconseguit recuperar el cos d’una de les víctimes, però les altres dues persones continuen desaparegudes.

Un entorn bell, però perillós

Les coves de gel d’Islàndia són un dels atractius naturals més espectaculars del país, però també poden ser extremadament perilloses. Aquestes estructures, formades per l’aigua que es fon i flueix a través de la glacera, són conegudes per la seva bellesa única, amb parets transparents i tonalitats blaves que semblen sortides d’un altre món. Tanmateix, les condicions meteorològiques canviants i el desglaç poden provocar que el gel es torni inestable i s'augmenti, així, el risc d’esfondrament.

Per això, els experts en seguretat a la muntanya sempre recomanen als visitants que explorin les coves només amb guies experimentats i evitin les zones més perilloses, especialment durant els mesos d’estiu, quan les temperatures són més altes i el gel és menys estable.

Investigació en marxa

Les autoritats ja han iniciat una investigació per determinar les causes de l'incident. Tot i que els esfondraments a les coves de gel no són habituals, no es pot descartar que el canvi climàtic, que ha provocat un desglaç accelerat en moltes glaceres d’arreu del món, hagi jugat un paper important en aquest tràgic succés.

Paral·lelament, els esforços dels equips de recerca continuen per intentar localitzar les dues persones que encara estan desaparegudes, tot i que les esperances de trobar-les amb vida disminueixen amb el pas de les hores. Ara, aquest incident serveix com un recordatori de la bellesa i alhora la perillositat dels paisatges naturals d’Islàndia, que atrauen milers de turistes cada any

Arxivat a