
Josep Maria Domènech i Fargas (Terrassa, 1925) ha rebut aquest dimarts la Medalla d'Honor de la Ciutat, en reconeixement a la seva trajectòria cultural, al seu compromís amb la història i el patrimoni terrassenc. En l'acte solemne del lliurament de la Medalla d'Honor de la Ciutat, el màxim guardó que concedeix l'Ajuntament, el Saló de Sessions s'ha omplert de gom a gom. El Ple havia acordat per unanimitat el 26 de gener concedir la Medalla a Domènech.
El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, ha destacat la trajectòria de Josep Maria Domènech “com a persona compromesa amb la història i el patromoni local” i ha posat com a exemple, entre d'altres, la donació que l'any passat va fer a l'Arxiu Històric del seu Diccionari Terrassenc, fruit d'una gran tasca de recerca i documentació durant dècades.
En la glossa, Antoni Pladevall, historiador i rector de la parròquia de Sant Quirze Safaja, ha explicat la brillant trajectòria de Domènech des dels seus inicis i fins a l'actualitat. Entre d'altres anècdotes, ha recordat que l'any 1938, durant la Guerra Civil, quan residia a Sant Martí de Tous a causa del conflicte, el mestre de l'escola va ser mobilitzat i ell, amb 13 anys i més avançat que els seus companys, el va substituir. Pladevall també ha remarcat el “segell de catalanitat” de Domènech.
La seva biblioteca, iniciada en la seva joventut, és a dir d'avui una de les més importants de Catalunya. Durant la seva vida, Josep Maria Domènech ha estat vinculat a la cultura terrassenca i, sobretot, al patrimoni històric. Ha estat membre i secretari de la Junta de Museus de Terrassa, impulsor de la compra i restauració del Castell-Cartoixa de Vallparadís i de la compra i museïtzació de la Casa Alegre de Sagrera, membre de la Comissió commemorativa del XV Centenari de la fundació del Bisbat d'Ègara, fundador del Grup Sardanista de Terrassa, entre molts altres càrrecs i funcions al servei de la ciutat.
En la seva obra escrita destaca el llibre Història breu de Terrassa, una aproximació a la història local adaptada als infants i apta també per als grans, i el llibre Construcció i embelliment de la Basílica del Sant Esperit de Terrassa. A més, ha fet diverses donacions a arxius i museus.
El director del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, ha estat l'encarregat de llegir l'acord del lliurament i, tot seguit, l'alcalde, Pere Navarro, ha lliurat la Medalla d'Honor de la Ciutat i el diploma a Josep Maria Domènech.
En la seva intervenció, Domènech ha agraït el gest de l'Ajuntament i ha confessat: “És molta la il·lusió que em fa”. “La meva formació, col·lapsada per la guerra, dista molt de la que jo i la meva família hauríem volgut, però ho he intentat dissimular amb la virtut de la generositat: allò que he anat aprenent ho he posat en disposició dels altres”, ha dit en to humil. El guardonat, de 87 anys, ha agraït el suport a la família: la seva esposa, sis filles, catorze néts i sis besnéts, “i aviat set”, i als seus pares, “que van voler el meu bé i la meva formació”. També ha remarcat el seu “sentiment d'estima a totes les coses catalanes, sense connotació política”, i el seu terrassenquisme. “Estimo Terrassa, la meva ciutat, que em va veure néixer i que els meus pares em van ensenyar a estimar”, ha dit, i ha afegit: “De totes les distincions rebudes, la més important de totes, la que portaré sempre al cor, és aquesta, la Medalla de la Ciutat, de la meva ciuutat”.
L'alcalde, Pere Navarro, ha afirmat que Josep Maria Domènech “exemplifica el compromís amb el país, amb la ciutat, amb la història i amb les noves generacions”, i ha expressat la seva admiració a la seva persona. “Quan vaig començar com a regidor de Cultura em va voler ensenyar i vaig poder aprendre”, ha dit. “Si avui el terrassenquisme té un nom, avui és el de Josep Maria Domènech”, ha afegit, i ha sentenciat: “Hem de ser orgullosos de la història i de la nostra ciutat”.