
Terrassa s'encaireix. Amb l'arribada del 2013 bona part dels preus dels serveis patiran un increment substancial. En un moment de crisi econòmica com mai s'ha conegut, la vida és cada cop més cara, a la ciutat i a Catalunya, i les butxaques de la gent se'n ressentiran. Als ja habituals i tradicionals i repetits augments de la benzina, el llum, el gas i els transports públics, s'hi afegeixen més en clau local els taxis, els aparcaments i la zona blava.
L'augment del preu del bitllet de l'autobús encara no s'ha aprovat, però ho farà al proper ple ordinari de gener. Les pujades no són gens homogènies, i van des del 2 per cent fins gairebé el 45. L'estalvi en els serveis bàsics apareix com una de les grans mesures a potenciar en totes les llars per evitar ensurts en les factures a final de mes. Sense oblidar que la cistella de la compra avui és molt més cara que fa un any.
Sistema tarifari
El consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità ha acordat la revisió de tarifes que han de regir en el sistema tarifari integrat a partir de l'1 de gener de 2013 a cadascun dels títols de transport.
La revisió comporta un increment en el preu del bitllet de totes les zones i categories. Així, a partir del 2013, el bitllet senzill de tres zones (de Terrassa a Barcelona) valdrà 3,75 euros, el que suposa un increment del 4,17%; la T10 per a 3 zones s'apuja un 3,53% i quedarà en 26,40. El Consell d'administració també ha aprovat les tarifes del servei de Rodalies de Barcelona. La xarxa de la companyia Renfe, tot i els continus problemes, és més cara. El trajecte Terrassa-Barcelona costarà 3,80 euros. A més, l'anomenat Bonotren serà vàlid durant 90 dies.
Aparcar sota terra
Els estacionaments soterrats repartits per la ciutat també veuran canvis de preus amb l'arribada del 2013. El de la plaça del Progrés és l'únic que mantindrà els seus preus congelats.
Tota la resta veuran increments signi catius d'entre un 3 i un 3,5 per cent, en funció del barri. Els aparcaments gestionats per l'empresa Egarvia, que són el situat a la plaça de Lluís Companys/ Tarradellas, el de l'avinguda de Barcelona a ca n'Anglada i el de la plaça del Primer de Maig a Sant Pere Nord, augmentaran un 3 per cent. Els que formen part del grupempresarial SABA, el de la plaça del doctor Robert (Mútua, Hospital de Sant Llàtzer), el de la Plaça Vella i el del raval de Montserrat, ho faran un 3,4 per cent. El del Vapor Ventalló i el del Portal de Sant Roc seran un 3,5 per cent més cars.
Els estacionaments s'han ressentit de la recessió, i són molts els ciutadans que opten per anar a peu o per desplaçar-se i deixar una mica més lluny el seu vehicle particular per no haver de pagar el peatge del pàrquing.
Baixada de bandera
Els taxis de Terrassa ja són més cars des de fa aproximadament dos mesos. L'augment de preus del servei va arribar abans del canvi d'any. Les tarifes van créixer un 1,84 per cent però l'increment real per als clients és del 3,76, atès que cal sumar l'IVA augmentat, que al principi el sector del servei públic no va repercutir en el seu moment al setembre. La pujada de l'1,84 fa referència a la tarifa mitjana ponderada, que inclou la baixada de bandera, el quilòmetre recorregut i l'hora d'espera. El sector del taxi està patint fortament la crisi. La disminució de la demanda ha portat a pensar que ara la flota està sobredimensionada per una ciutat com Terrassa.
IBI, IAE, PLUSVÀLUA L'equip format pel PSC i ICV va tirar endavant les ordenances fiscals per a l'any 2013. La proposta aprovada suposava, en termes generals, un augment significatiu dels impostos i de les taxes municipals.
El conegut impost de béns immobles (IBI), el d'activitats econòmiques (IAE) i la Plusvàlua patiran un augment del 3 per cent. En el cas de l'IBI, que recentment es va apujar un 15 (un 5 l'Ajuntament i un 10 l'estat), es limitarà en cas que l'estat actualitzi els valors cadastrals. Es congelaran l'impost dels vehicles (IVTM) i el de construcció, instal·lacions i obres (ICIO), una forma d'intentar facilitar l'activitat.
Pel que fa a les taxes municipals, l'increment serà important. Els ciutadans pagaran entre un 8 per cent i un 16 més pels serveis socials, en un "acostament progressiu al cost", en paraules del regidor d'Hisenda, Alfredo Vega. És a dir, que la part subvencionada d'aquests serveis serà inferior i els usuaris n'hauran de pagar una bona part del que costa realment. Cal destacar la creació de noves taxes, com la d'arrelament social, que serà d'uns 55 euros, el 50% del cost. En esports la dinàmica és la mateixa, amb increments que de mitjana no arriben al 5.
Les taxes en educació són un dels plats forts de l'encariment dels serveis, tal com s'havia anunciat.
La davallada de les aportacions de la Generalitat de Catalunya ha provocat que algunes escoles municipals fins i tot doblin el preu per mantenir-les en actiu. És el cas de l'Escola de Música, amb un increment del Conservatori (28%), de l'Escola d'Art (21%) o de les escoles bressol (45%). Així doncs, seran les famílies les que pagaran una part que fins ara havia estat subvencionada.
A tots els preus caldrà afegir- hi les recents apujades d'àmbit estatal, com la de l'IVA, que en casos com la cultura o els serveis funeraris passen de l'antic tipus reduït (8%) al 21%. Segons Alfredo Vega, l'increment mitjà és del 3%, tenint en compte els principals impostos per a una familia de quatre membres. A partir de l'1 de gener de 2013 l'Ajuntament haurà de pagar les factures a 30 dies.
Deixar el cotxe al carrer
La zona blava no se salva de les apujades. Això sí, es varia el límit de les tres zones i es modifica l'estructura de preus, que creix de mitjana un 3 per cent. Un dels elements a destacar és que els estacionaments de poca durada seran més barats. Per contra, els llargs costaran més. Amb les noves mesures es desitja per una part afavorir la rotació de vehicles i per l'altra contribuir a dinamitzar el comerç.
Canvis normatius
L'aigua de boca, més cara. L'increment mitjà del preu de l'aigua serà d'un 8,9 per cent. L'apujadaen el rebut és conseqüència de tota una sèrie de canvis normatius i d'actualització dels preus de la competència de la Generalitat que han fet que les famílies terrassenques paguin més pel mateix consum d'aigua, va dir la regidora Eva Herrero. Els "costos addicionals" són la baixada del consum i la disminució d'ingressos de Mina, i de l'altra, la modificació en l'estructura tarifària il'increment de quota de servei de l'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), empresa que subministra el 10% del total d'aigua que es consumeix a la nostra ciutat. Així també, hi ha l'augment del preu de la tarifa d'abastament d'aigua en un 70%.
Aquest 8,9% però, no serà homogeni per a tota la ciutadania. Aquelles famílies que consumeixin 15 metres cúbics al mes, l'increment serà d'un 6,36% de mitjana -en aquest tram se situa el 40 per cent de les famílies terrassenques-. La unitat familiar que se situi en el tram dels 22 m3 l'increment serà de 9,74% -en aquesta situació hi haurà el 43 per cent de les famílies-. El tram dels 30 m3 serà un increment del 9,58% i el de més de 45m3 serà un augment del 10,41%.