
"En general ha estat una Setmana Santa fluixa", comenta Joan Bach, responsable de Viatges Iberia. I és que la immensa majoria dels terrassencs han decidit que els quatre dies de festa es quedaran a casa o com a molt faran sortides puntuals. La crisi econòmica ha fet mal al poder adquisitiu d'aquelles persones que acostumaven a fer una petita escapada per aquesta època de l'any i són molts els que han decidit fer calaix i esperar temps millors.
"Hem notat que aquest any han disminuït les vendes respecte al 2011, i els motius poden ser diversos, però sobretot es tracta d'un problema econòmic de les famílies", manifesta Auri Úbeda, de Viatges Barceló. Des del Racc Viatges, Teresa Riera explica que "sí que ha baixat un pelet més, hem de tenir present que la concepció de la Setmana Santa ja no és com abans que se sortia molt, ara es fa una aposta per les segones residències o llars de familiars".
Tampoc ha ajudat el temps. Els destins de muntanya, com Andorra o Pirineus, han perdut força i els terrassencs prefereixen no arriscar-se comprant forfaits de quatre dies."Busquem el bon temps, ara que sembla que la neu ha tornat a les muntanyes després d'un hivern molt fluix, la gent ja està pensant en el banyador i el mar", afirmen des del Racc. Així, tot i que no està fent un sol que espetega a les pedres, els destins de costa sí que es continuen venent. La platja sempre és un reclam i les platges de sorra fina de Tarragona i més avall continuen atraient els terrassencs.
Però també hi ha famílies que decideixen fer les maletes i viatjar. Els destins són variats segons les agències preguntades tot i que la majoria coincideix que les grans capitals europees continuen sent una ferma aposta. "L'avantatge d'aquestes localitats és que et permeten amb un espai de tres o quatre dies poder conèixer-les a fons", diu Riera. Des de Viatges Barceló confirmen que París, Roma o Londres són ciutats escollides per passar-hi Setmana Santa, tot i que reconeixen que en ser llocs propers moltes persones opten per organitzar-se elles mateixes, a través d'internet, el viatge.
Les Illes Balears són una altra de les destinacions predilectes pels terrassencs, "no tant per la platja sinó perquè és un lloc a prop i que surt bé de preu, és més el fet de sortir", resumeixen des de Viatges Barceló. I evidentment, encara que són les excepcions, a totes les agències han venut viatges de llarga distància per quinze dies o la setmana completa a Amèrica o Àsia. Destins com EUA o Xina mai passen de moda. I una de les novetats que està any rere any prenent força són les rutes amb cotxe, escapades a La Rioja o al País Basc, que permeten tenir autonomia als viatgers però que compten amb el suport de tenir al darrere una agència per si els sorgeix algun problema en els allotjaments.
Menys oferta
Justament, pel que fa als preus, hi ha disparitat d'opinions. Úbeda i Bach afirmen que els preus per Setmana Santa no són econòmics ni ajuden que la gent s'animi a marxar. En canvi, per a Riera, en els darrers anys "els preus cada vegada s'estan abaixant més, abans sí que eren impossibles però ara cada vegada s'estan ajustant més a la realitat i a la situació actual que viuen els ciutadans". Amb el que sí que coincideixen és que reservar amb anticipació és el millor per aconseguir ofertes i vols econòmics. Això sí, per a Bach "cada cop més es posa en pràctica tres mesos abans fer la reserva", mentre que Riera diu que "nosaltres estem veient com a la gent que el destí li és indiferent s'espera a l'últim moment per trobar una gran oferta, cada cop més ens trobem la Setmana Santa a sobre i reaccionem més tard".
També es mostren d'acord que l'oferta s'ha reduït considerablement els últims anys, i més acusadament enguany. "Els majoristes abans s'agrupaven per completar un avió que ells posaven a Londres, per exemple, ara no, ara compren places dins de vols ja previstos pel mercat", opina Riera. Joan Bach matisa que el tancament de Spanair, que era la companyia que oferia vols més econòmics, ha fet que la resta de companyies, com Vueling, apujessin preus i reduïssin vols. Així doncs, ja no es veuran més aquells vols en què tots els passatgers procedien d'alguna o altra agència i que tenien un mateix destí.
Sembla que els egarencs es reserven aquell raconet per dedicar-lo a les vacances d'estiu. "Hem vist que les reserves per als mesos de juliol i agost estan funcionant prou bé, potser és que amb la crisi hem canviat la perspectiva i ara es prefereix marxar a fora aquests dos mesos", explica Úbeda. És de la mateixa opinió Bach i destaca que els creuers i els viatges de llarga distància estan sent els més demanats.
Així doncs, potser Setmana Santa fins que no acabem de sortir plenament de la crisi acabarà perdent força com a època de sortir a fora de viatge.