Arriba l'hora que els ciutadans triïn els projectes dels seus barris

El procés de participació ciutadana al pressupost municipal arriba a la recta final amb les reunions en què s'han de decidir els 10 projectes per districte per als propers dos anys

Publicat el 09 d’octubre de 2009 a les 18:38
Els ciutadans podran decidir sobre els projectes més adients per a realitzar en els seus districtes. El procés de participació ciutadana al pressupost municipal pel període 2008-2011 entra a la seva recta final aquest mes d’octubre amb les reunions de les taules participatives, que han de prioritzar les 206 propostes vàlides recollides. Hi haurà un total de set taules, una per cada districte i una de ciutat.

Les taules seran les encarregades de prioritzar les 10 propostes més adients del seu districte (o de la ciutat en el cas de la taula de ciutat) aplicant els criteris establerts per les bases del procés de participació.

Cada taula estarà formada per vuit membres del consell municipal de districte corresponent (excepte la taula de ciutat, on hi haurà vuit membres de la Comissió Ciutadana); sis ciutadans majors de 16 anys escollits de forma aleatòria a partir del padró del districte corresponent i tres tècnics municipals relacionats amb els àmbits de les propostes. La taula estarà presidida pel regidor president del districte (la de ciutat la presidirà el regidor de Participació Ciutadana).

A partir de les prioritzacions que facin les taules, la Comissió Ciutadana, que es va constituir al setembre, decidirà quines d'elles passaran a la fase d'avantprojecte i podran ser votades pels ciutadans a la consulta, que constituirà la fase final del procés de participació.

La fase de presentació de propostes es va iniciar l'11 de maig va finalitzar el 12 de juny. En aquest període, es van lliurar 391 propostes per part de 1.404 persones, que han estat valorades pels tècnics municipals per tal que compleixin els criteris indispensables: legalitat, competència municipal, econòmic, viabilitat tècnica, no contradir als plans municipals aprovats i no comportar contribucions especials. Un cop realitzada aquesta valoració, es va determinar que 206 propostes eren vàlides per a passar a la fase de priorització.

L’Ajuntament de Terrassa impulsa processos de participació ciutadana al pressupost d’inversions des del 2005. Després de tres experiències de caràcter anual, en què els ciutadans van decidir inversions per un milió d’euros cada any, es va decidir obrir processos per a períodes de 4 anys, quadruplicant conseqüentment l’import de les inversions decidides pels ciutadans de Terrassa dins del procés.